Lesung: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
sithik
(+gambar)
(sithik)
'''Lesung''' yaiku piranti tradisional kanggo ngolah [[pari]] utawa gabah supaya dadi [[beras]]. Mupangaté piranti iku kanggo misahaké kulit gabah (berambut) saka pari, yaiku carané kanthi di tutuditutu utawa dideplok alon2alon-alon. Gabah kang diolah dilebokaké ing bagéan sing bolong. Lesung biasa didèlèh ing [[pawon]]. Lesung iku sabeneré mung arupa wadhah kang cekung, biasané di gawédigawé saka kayu [[jati]] kang gedhé lan di bolongidibolongi bagéan tengah utawa dibuwang bagian tengahé (digrowongi) nganti jero. Pari utawa gabah di tutu (dideplok) nganggo [[alu]], cagak utawa tongkat sing digawé saka kayu, bola-bali lan [[beras]] banjur bisa pisah saka sekam (berambut).
 
Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu.
Amarga perkembangan jaman, lesung ing jaman maju wis ora kanggo nutu pari manèh, ananging wis akèh owah-owahan kagunané. Ing jaman maju iki lesung kerep dimupangataké kanggo pajangan ana ing omah utawa diolah dadi bakalan kang luwih mupangati, kayata : digawé papan, [[kusèn]], [[méja]], [[lawang]] utawa [[wayang golèk]].
 
Amarga kayu jati sing tuatuwa saiki wis arang ditemoni lan regané larang banget mula ing mata para kolèktor banjur dadi barang kang aji lan antik sing nduwèni [[seni]].
 
 
* [[Alu]]
 
==Pranala jabanjaba==
* {{id}} [http://www.antaranews.com/berita/1271162823/peneliti-sumsel-temukan-kompleks-lesung-batu Antaranews:Lesung watu ing Sumatra Kidul]
* {{id}} [http://gudeg.net/id/directory/84/625/Gejlog-Lesung.html Gudegnet:Gejlog lesung]