Bathara Surya: Béda antara owahan

13 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
bot Mengubah: es:Suria (dios); kosmetik perubahan
(-inuseuntil)
c (bot Mengubah: es:Suria (dios); kosmetik perubahan)
[[Gambar:Surya bhagwan.jpg|thumb|200px|Bathara Surya]]
'''Bathara Surya''' iku paraga ing jagad [[wayang]] kang uga diarani Dewane [[Srengenge]]. <ref name="buku2"> Marsono, Hendrosaputro, Waridi. 1999. Ensiklopedi Bahasa Jawa. Yogyakarta: Lembaga Studi Jawa </ref> Amarga jejibahane njaga lakune srengenge.<ref name="buku1"> Subardi. 2000. Mutiara Rinonce Budi pekerti ing Pewayangan. Jakarta</ref> Bathara Surya minangka putra saka [[Sanghyang Ismaya]] (Semar) dhaup laro [[Dewi Senggani]] sing nomer lima. <ref name="buku1"/> Bhatara Surya uga sinebut [[Sanghyang Wiraswat]], [[Sanghyang Martanta]]. Kahyangane ing [[Ekacakra]].<ref name="buku3"> Setyo G Nugraha, Abi M Tofani. 2006. Buku Pinter Basa Jawa. Penerbit: Kartika</ref> Titihane wujud kreta katarik turangga cacahe pitu. <ref name="buku1"/> Garwane Bathara Surya ana loro yaiku [[Dewi Ngruna]] lan [[Dewi Ngruni]]. Putrane aran [[Sanghyang Rawiatmaja]] kang nurunake Prabu [[Arjuna Sasrabahu]] ratu ing [[Mahespati]], [[Prabu Janaka]] ratu ing [[Manthili]], [[Prabu Ramawijaya]] raja ing [[Pancawati]].<ref name="buku1"/>
== Carita Cupu Manik Astagina ==
Bathara Surya nate paring bebungah wujud cupu marang [[Dewi Windradi]] garwane [[Resi Gotama]].<ref name="buku1"/> Nanging [[Cupu Manik Astagina]] malah dadi rebutan putrane yaiku [[Guwarsa]] lan [[Guwarsi]]. <ref name="buku1"/> Dewi Windradi disabda dadi tugu dening Resi Gotama.<ref name="buku1"/> Dene Guwarsa lan Guwarsi malih dadi kethek (dadi [[Sugriwa]] lan [[Subali]]) sawise nyemplung [[tlaga Sumala]] amarga nggoleki cupu sing dibuncang Resi Gotama.<ref name="buku1"/> [[Dewi Anjani]] mung raup lan wisuh mula rail an tangane dadi wujud kethek.<ref name="buku1"/>
== Laire Karna ==
Bathara Surya uga nate nglakoni sanggama karo [[Kunthitalibrata]] saengga lair [[Suryaputra]]. <ref name="buku2"/>Kadadeyan iku sarana kena walat utawa kutukan [[mantra]] [[Aji Kunta Wekasing Rasa Sabda Tunggal Tanpa Lawan]]. <ref name="internet2"> [http://www.pitoyo.com/duniawayang/mod.php?mod=publisher&op=viewarticle&artid=35 Pitoyo.com]</ref> Dewi Kunthi wiwit timur pancen dhemen ngangsu kawruh babagan ngelmu. <ref name="internet2"/>Awit saka iku, Kunthi meguru klawan Brahmana kang aran [[Resi Druwasa]], banjur diwenehi Aji Kunta Wekasing Rasa Sabda Tunggal Tanpa Lawan.<ref name="internet2"/> Ilmu mau duwe daya kang ampuh kanggo ngundang Dewa. <ref name="internet2"/>Resi Druwasa wanti – wanti mantra kasebut ora entuk diucapake nalika adus utawa arep turu.<ref name="internet2"/>
Ananging Kunthi ora percaya babagan daya mantra Aji Kunta, awit saka iku Dewi Kunthi nyoba ngucapke mantra kasebut nalika srengenge arep surup. <ref name="internet2"/>Kunthi lungguh ndodok ing tengah [[senthong]] kanthi tangane tempuk lan mripate merem dheweke ngucapke mantra kasebut.<Refref name="internet1"> [http://www.pitoyo.com/duniawayang/mod.php?mod=publisher&op=viewarticle&artid=51 Dunia Wayang] </ref> Lantaran iku Bathara Surya sing kudune ngaso, dadi kepincut banjur mara tekan kamare Kunthi, kebeneran Kunthi lagi arep adus.<ref name="internet2"/> Nalika mangerteni Bathara Surya ana ngarepe, Kunthi gugup banjur nggayuh klambi kang ana ing sandhinge, ananging sing kecekel mung kemben, saengga mung separo saka awake kang bisa ketutup.<ref name="internet2"/> Pungkasane Kunthi gelem nglakoni sanggama klawan Bathara Surya .<ref name="internet2"/>
 
 
== Cathetan Suku ==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:Wayang]]
 
[[de:Surya]]
[[en:Surya]]
[[es:SūryaSuria (dios)]]
[[fa:سوریا (ایزد)]]
[[fr:Sūrya]]
38.846

besutan