Iwak cupang: Béda antara owahan

27 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
+diakritik
(+diakritik)
}}
 
'''Iwak cupang''' kalebu sawijining [[iwak]] kang asaleasalé asli saka [[Asia Tenggarakidul wetan]].<ref name="buku1">{{id}} Joty Atmadjaja & Maloedyn Sitanggang. Panduan Lengkap Budi Daya & Perawatan Cupang Hias. Jakarta:AgroMedia (ISBN 9790061552;kaca 1)</ref> Iwak jinis iki nduweninduwéni variasi sirip, sisik, bentuk lan warna kang endahèndah lan akeh macememacemé.<ref name="buku1"/> Ana ing saperangan dhaerahdhaérah, iwak kang kalebu agresifagrésif lan seneng mamerakemaméraké sirip lan buntutebuntuté iki kerep uga diarani ''iwak aduan''.<ref name="buku2">{{id}} Sunari. Budi Daya Cupang. Jakarta:Ganeca Exact(ISBN 795714619;kaca 2)</ref> Nanging sanadyan iwak iki diarani iwak aduan sejatine kang diadu \ mung iwak saka jinis lanang wae.<ref name="buku2"/>
 
Miturut saperangan literatur, jeneng cupang sejatinesejatiné mung kanggo ngarani iwak saka marga ''Trichopsis'' kayadenekayadéné ''Trichopsis vittatus'' (cupang abang), ''Trichopsis pumillus'' (cupang biru) lan ''Trichopsis scalleri'' (cupang ijo). <ref name="buku3">{{id}} Redaksi PS. 2009. ''Cupang, Panduan Lengkap Memelihara Cupang Hias dan Cupang Adu''. Jakarta: Penebar Swadaya. (ISBN 9790023502;kaca 7)</ref>WiwitaneWiwitané ya iwak sawah iki kang dening para bebrayan umum diarani iwak cupang, nanging awit taun 1960-an cupang saka marga ''Trichopsis'' kasebut banjur kalah pamor ketimbang cupang saka marga ''Betta''. <ref name="buku3"/>
 
== Jenis Cupang ==
* Betta edithae&nbsp;(Betta Brederi)
* Betta foerschi (Purple Saphire Betta)
Iwak cupang ana ing ndhuwur dikenal karo ''mouth breeder'' yaiku iwak cupang kang ngangeremi endhogeendhogé ana ing jero cangkem.<ref name="internet1"/> Ana ing ngisor iki yaiku jenis iwak cupang betta, kang gawegawé omaheomahé nganggo busa (bublle nest).<ref name="internet1"/><ref name="internet2"/>
* Betta akarensis (Sarawak Betta)
* Betta coccina (Clorat's Betta)
 
Cupang hias dibagi dadi:
* ''Halfmoon'' (setengah bulan), cupang jenis iki duweduwé sirip lan buntut amba lan simetris kaya bentuk wulan setengah. Jenis cupang iki pisanan dibudidaya ana ing [[Amerika Serikat]] deningdéning [[Peter Goettner]] taun [[1982]].<ref name="internet3">{{id}}[http://www.blogiztic.com/info/jenis-jenis-ikan-cupang-hias-lengkap.html www.blogiztic.com] </ref>
* ''Crowntail'' (buntut mahkota) ytawautawa serit, cupang jenis iki pisanan dibudidayakedibudidayaké dening peternak cupang saka daerahdaérah [[Jakarta kulon]], yaiku ana ing daerahdaérah slipi taun [[1968]]{{fact}} Ciri utamaeutamaé yaiku sirip lan buntut kang kaya sisir.<ref name="internet3"/>
* ''Double tail'' (ekor ganda).<ref name="internet3"/>
* ''Plakat Halfmoon''.<ref name="internet3"/>
* ''giant'' (cupang raksasa), cupang jenis iki mkasil saka perkawinan silang antaraneantarané cupang biasa karo cupang alam, cupang jenis iki ukuraneukurané bisa nganti 12 cm.<ref name="internet3"/>
 
==Galeri Cupang==
4.395

besutan