Iwak cupang: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
typo sithik
(typo sithik)
}}
 
'''Iwak cupang''' kalebu sawijining [[iwak]] kang asalé asli saka [[Asia kidul wetanKidul-Wétan]].<ref name="buku1">{{id}} Joty Atmadjaja & Maloedyn Sitanggang. Panduan Lengkap Budi Daya & Perawatan Cupang Hias. Jakarta:AgroMedia (ISBN 9790061552;kaca 1)</ref> Iwak jinis iki nduwéni variasi sirip, sisik, bentuk lan warnawerna kang èndah lan akeh macemé.<ref name="buku1"/> Ana ing saperangan dhaérah, iwak kang kalebu agrésif lan seneng maméraké sirip lan buntuté iki kerep uga diarani ''iwak aduan''.<ref name="buku2">{{id}} Sunari. Budi Daya Cupang. Jakarta:Ganeca Exact(ISBN 795714619;kaca 2)</ref> Nanging sanadyan iwak iki diarani iwak aduan sejatine kang diadu \ mung iwak saka jinis lanang wae.<ref name="buku2"/>
 
Miturut saperangan literatur, jeneng cupang sejatiné mung kanggo ngarani iwak saka marga ''Trichopsis'' kayadéné ''Trichopsis vittatus'' (cupang abang), ''Trichopsis pumillus'' (cupang [[biru]] ) lan ''Trichopsis scalleri'' (cupang [[ijo] ). <ref name="buku3">{{id}} Redaksi PS. 2009. ''Cupang, Panduan Lengkap Memelihara Cupang Hias dan Cupang Adu''. Jakarta: Penebar Swadaya. (ISBN 9790023502;kaca 7)</ref>Wiwitané ya iwak sawah iki kang dening para bebrayan umum diarani iwak cupang, nanging awit taun 1960-an cupang saka marga ''Trichopsis'' kasebut banjur kalah pamor ketimbang cupang saka marga ''Betta''. <ref name="buku3"/>
 
== Jenis Cupang Jinising==
JenisJinis cupang kang dikenal saiki yaiku:<ref name="internet1">{{id}}[http://www.o-fish.com/Betta/kerabat_1.php Kerabat cupang] </ref><ref name="internet2">{{id}}[http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=172610 www.itis.gov] </ref>
* [[Betta pugnax]] (Forest Betta)
* [[Betta taeniata]] (Banned Betta)
* [[Betta edithae&nbsp;]](Betta Brederi)
* [[Betta foerschi]] (Purple Saphire Betta)
 
Iwak cupang ana ing ndhuwur dikenal karo ''mouth breeder'' yaiku iwak cupang kang ngangeremi endhogé[[endhog]]é ana ing jero [[cangkem]].<ref name="internet1"/> Ana ing ngisor iki yaiku jenis iwak cupang betta, kang gawé omahé nganggo busa (bublle nest).<ref name="internet1"/><ref name="internet2"/>
* [[Betta akarensis]] (Sarawak Betta)
* [[Betta coccina]] (Clorat's Betta)
* ''[[giant]]'' (cupang raksasa), cupang jenis iki mkasil saka perkawinan silang antarané cupang biasa karo cupang alam, cupang jenis iki ukurané bisa nganti 12 cm.<ref name="internet3"/>
 
==Galeri Cupang==
<gallery>
Gambar:Kampffisch betta splendenscele4.jpg|Kampffisch betta splenden
4.454

besutan