Ion: Béda antara owahan

13 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
bot Menambah: ia:Ion; kosmetik perubahan
c (r2.7.1) (bot Mengubah: be:Іон)
c (bot Menambah: ia:Ion; kosmetik perubahan)
Ion kang muatan listriké [[négatif]] dijenengi [[anion]].<ref name="internet1"/>Ion kang muatan listriké positif dijenengi [[kation]].<ref name="internet1"/>Proses kanggo pembentukan ion dikenal karo jeneng [[ionisasi]].<ref name="internet1"/>[[Atom]] utawa kelompok atom kang terionisasi ditandai karo tikatas n+ utawa n-.<ref name="internet1"/> n yaiku jumlah [[elektron]] kang ilang utawané dientuké.<ref name="internet1"/>
 
== Sejarah Ion ==
Ion pisanan ditemoké ana ing sawijining téori déning [[Michaél Faraday]] nalika taun 1830.<ref name="internet3">{{id}}[http://surgaku.com/2010/04/pengertian-ion/ surgaku.com]</ref> Ion mau kanggo ngambaraké ngenani bagian [[molekul]] kang geraké tumuju arah anoda utawa [[katoda]] ana ing tabung hampa udara ([[vacuum tube]], CRT).<ref name="internet3"/> Nanging, mekanisme prastawa iki nembé bisa dideskripsikaké taun 1884 dening [[Svante August Arrhenius]] ana ing [[disertasi]] doktoré ing [[University of Uppsala]].<ref name="internet3"/> Wiwitané téori iki ditolak nanging sakwisé kuwi disertasiné menangi Hadiah [[Nobél]] [[Kimia]] ana ing taun 1903.<ref name="internet3"/>
 
== Ion Négatif lan Positif ==
Ion négatif keadaané stabil ana ing udara kanthi cara jiretan karo molekul banyu kang ana ing sekitaré.<ref name="internet4">{{id}}[http://www.pusatbiofir.com/negative-ion-a-28.html www.pusatbiofir.com]</ref> Merga saka mau, ion-ion négatif akéh ditemoké nalika [[udan]].<ref name="internet4"/> Saben friksi utawa gésékan kang ana ing udara cenderung nghasilaké ion positif lan ngusir ion négatif.<ref name="internet4"/> Kedadéan mau merga angin biasané nggawa debu utawa [[polutan]].<ref name="internet4"/> [[Partikel]] debu utawa polutan kuwi duwé muatan positif.<ref name="internet4"/> Menawi gésékan udara cenderung ngasilaké ion positif, nanging benturan banyu kuwi malah ngasilaké ion négatif.<ref name="internet4"/> Nalika banyu nabrak abrak liya, ion positif kuwi tiba bareng banyu.<ref name="internet4"/> Sawaliké karo ion positif, ion négatif mabur bareng [[kabut]] kang metu saka deburan banyu.<ref name="internet4"/>
Ion positif cenderung duwé dampak négatif kanggo keséhatan antarané:<ref name="internet4"/>
|Galium ||Ga<sup>3+</sup>||
|-
|Helium||He<sup>2+</sup>||(partikel-&alpha;α)
|-
|Hidrogen||H<sup>+</sup>||(Proton)
|}
 
== Cathetan Suku ==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:Kimia]]
 
[[ht:Anyon]]
[[hu:Ion]]
[[ia:Ion]]
[[id:Ion]]
[[io:Iono]]
40.148

besutan