Saos tomat: Béda antara owahan

42 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Organic Heinz Tomato Ketchup.jpg|thumb|250 px|Saos tomat]]
'''Saos tomat''' yaiku saos kang digawedigawé saka [[woh]] [[tomat]] kang wis dimasak lan ditambahi [[gula]], [[uyah]], [[cuka]], lan bumbu kang arupa rempah-rempah. <ref name="internet1"/>Rempah-rempah iki kayata [[cengkehcengkéh]] lan [[kayu manis]].<ref name="internet1"/> SaliyaneSaliyané iku saos tomat uga ditambahi sayuran kayata [[bawang bombay]], [[seledriselédri]] lan sayuran liyaneliyané.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.ebookpangan.com/E-BOOK%20GRATIS/Ebook%20Pangan/SNI-01-3546-2004%20%28saos%20tomat%29.pdf ebookpangan.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
Saos Tomat [[Indofod]] lan [[saos tomat ABC]] kalebu merek-merek saos kang misuwur ing [[Indonesia]].<ref name="internet1"/>
[[H. J. Heinz Company]], [[Hunt's, Del Monte Foods]], lan [[Brooks Ketchup]] kalebu jeneng distributor saos tomat kang paling gedhegedhé ing [[AmerikaAmérika Serikat]].<ref name="internet2">{{en}}[http://www.usatoday.com/money/industries/food/2003-04-07-blue-ketchup_x.htm usatoday.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>Saos tomat biyasanebiyasané kanggo mangan [[kentang]] [[gorenggoréng]], [[sandwich]], [[pitik]] gorenggoréng lan [[daging]] kang dipanggang utawa digoreng. <ref name="internet2"/>Campuran saos tomat lan [[mayones]] dadi bahan kanggo nggawenggawé saos [[selada]] kang diarani [[Thousand Island]].<ref name="internet2"/>
 
==Sejarah==
Saos tomat ing basa [[Inggris]] diarani ''Ketchup''.<ref name="internet2"/> Asal-usuleusulé yaiku saos tomat wis dikenal wiwit biyenbiyén ing [[Asia]] lan diarani ''koe-chiap'' utawa ''ke-tsiap ing [[bahasa Hokkien|dialek Amoy]] ing [[Tiongkok]] utawa''kechap (ketjap) ing [[bahasa Melayu]]. <ref name="internet2"/>Pelaut [[Inggris]] lan [[Belanda]] ngenalakengenalaké saus enceréncér kang bahan dhasaredhasaré digawedigawé saka [[iwak]].<ref name="internet2"/> Iwak iki asale saka Asia.<ref name="internet2"/> Saus iki banjur diarani "catchup" ("ketchup").<ref name="internet2"/> Ananging saos iki ditambahi bahan-bahan liyaneliyané kang pas karo masakan [[EropaÉropa]].<ref name="internet2"/> NambahakeNambahaké tomat ing kecap dadi inovasi wong Inggris. Ananging ana uga kang nduweninduwéni panemu yenyèn saos tomat iku ditemokakeditemokaké utawa digawedigawé wong [[AmerikaAmérika]].<ref name="internet2"/>
 
Resep saos tomat kang sepisanan dicetakdicithak ing buku masak di AmerikaAmérika kang judhulejudhulé [[Sugar House Book]] ing taun [[1801]].<ref name="internet2"/> Saos tomat kang digawedigawé rasanerasané asin wit ngandhut uyah kang cacahecacahé 1 ''pound'' (453,59 [[gram]]) kanggo ngolah [[100]] woh tomat dadi saos tomat.<ref name="internet2"/> Ing taun [[1824]], resep saos kecap ana ing buku resep ''[[The Virginia Housewife]]'' kang digawedigawé ahli masak kang misuwur ing abad kaping [[19]] kang jenengejenengé [[Mary Randolph]]. DhewekeDhéwéké dulureduluré [[Thomas Jefferson]].<ref name="internet2"/>
 
==Chatetan suku==
5.483

besutan