Kécap: Béda antara owahan

1.710 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.1) (bot Menambah: ca, cs, de, el, eo, es, et, fa, fi, fr, gan, he, it, ja, ko, lt, nl, no, pl, pt, ru, simple, sl, sv, tl, tr, uk, vi, wuu, zh, zh-min-nan)
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|thumb|250 px|Kecap kang rasane asin lan legi]]
'''Kecap''' yaiku bumbu utawa penyedap masakan kang wujude cairan kang wernane ireng. Kecap rasane ana kang legi lan ana uga kang asin.
Bahan dhasar kanggo nggawe kecap yaiku dele utawa dele ireng. Ananging ana uga kecap kang digawe saka banyu klapa. Kecap kang digawe saka banyu klapa umume rasane asin. Kecap legi biyasane kentel lan digawe saka dele ananging kecap asin umume luwih encer lan digawe saka dele kanthi komposisi uyah kang luwih akeh, utawa ana uga kang digawe saka iwak laut. Saliyane saka bahan dhasar dele utawa dele ireng lan banyu klapa, kecap uga ana kang digawe saka ampas padhet saka ampas tahu.
 
==Carane nggawe==
Umume kecap digawe lan diprodhuksi ing usaha kang skalane cilik utawa menengah, saliyane iku kecap uga dadi usaha rumah tangga. Ananging saben industri kecap nduwe bumbu rahasia utawa resep khusus saengga rasane kecap kang diasilake nduweni rasa kang luwih enak yen dibandhingake kecap liyane.
Carane nggawe kecap, sepisanan dele di[[fermentasi]] karo [[kapang]] ''Aspergillus sp.'' lan ''Rhizopus sp.'' Dele banjur dadi kaya [[tempe]] dele.Tempe iki banjur digaringake lan direndhem ing larutan uyah. Uyah kalebu senyawa kang selektif karo mikroba. Mung mikroba kang tahan uyah kang bisa thukul ing rendeman dele iki. Mikroba kang thukul ing rendeman banyu dele iki umume mikroba jinis [[khamir]] lan [[bakteri]] kang tahan uyah kayata khamir ''Zygosaccharomyces'' lan bakteri susu ''Lactobacillus''. Mikroba iki bisa ngrombak protein dadi asam-asam amino lan komponen rasa lan aroma. Saliyane iku bakteri jinis iku uga ngasilake asam.Fermentasi bisa dadi yen kadar uyah dhuwur yaiku antarane 15 nganti 20%.
Bahan-bahan kang dibutuhake yaiku dele, uyah, lan laru tempe.
 
==Chatetan suku==
5.483

besutan