Kécap: Béda antara owahan

688 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|thumb|250 px|Kecap kang rasane asin lan legi]]
'''Kecap''' yaiku bumbu utawa penyedap masakan kang wujude cairan kang wernane ireng.<ref name="internet2"/> Kecap rasane ana kang legi lan ana uga kang asin.<ref name="internet2"/>
Bahan dhasar kanggo nggawe kecap yaiku dele utawa dele ireng.<ref name="internet2"/> Ananging ana uga kecap kang digawe saka banyu klapa. Kecap kang digawe saka banyu klapa umume rasane asin.<ref name="internet2"/> Kecap legi biyasane kentel lan digawe saka dele ananging kecap asin umume luwih encer lan digawe saka dele kanthi komposisi uyah kang luwih akeh, utawa ana uga kang digawe saka iwak laut.<ref name="internet2"/> Saliyane saka bahan dhasar dele utawa dele ireng lan banyu klapa, kecap uga ana kang digawe saka ampas padhet saka ampas tahu.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/16737345/MAKALAH-KECAP scribd.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Carane nggawe==
Umume kecap digawe lan diprodhuksi ing usaha kang skalane cilik utawa menengah, saliyane iku kecap uga dadi usaha rumah tangga.<ref name="internet1"/> Ananging saben industri kecap nduwe bumbu rahasia utawa resep khusus saengga rasane kecap kang diasilake nduweni rasa kang luwih enak yen dibandhingake kecap liyane.<ref name="internet1"/>
Carane nggawe kecap, sepisanan dele di[[fermentasi]] karo [[kapang]] ''Aspergillus sp.'' lan ''Rhizopus sp.'' <ref name="internet1"/>Dele banjur dadi kaya [[tempe]] dele. <ref name="internet1"/>Tempe iki banjur digaringake lan direndhem ing larutan uyah.<ref name="internet1"/> Uyah kalebu senyawa kang selektif karo mikroba.<ref name="internet1"/> Mung mikroba kang tahan uyah kang bisa thukul ing rendeman dele iki.<ref name="internet1"/> Mikroba kang thukul ing rendeman banyu dele iki umume mikroba jinis [[khamir]] lan [[bakteri]] kang tahan uyah kayata khamir ''Zygosaccharomyces'' lan bakteri susu ''Lactobacillus''.<ref name="internet1"/> Mikroba iki bisa ngrombak protein dadi asam-asam amino lan komponen rasa lan aroma. <ref name="internet1"/>Saliyane iku bakteri jinis iku uga ngasilake asam.<ref name="internet1"/>Fermentasi bisa dadi yen kadar uyah dhuwur yaiku antarane 15 nganti 20%.<ref name="internet1"/>
Bahan-bahan kang dibutuhake yaiku dele, uyah, lan laru tempe.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/Pengolahan_pangan_idx.php?doc=6c10 Pembuatan kecap pada situs Warintek iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Chatetan suku==
5.483

besutan