Kécap: Béda antara owahan

92 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|thumb|250 px|Kecap kang rasane asin lan legi]]
'''KecapKécap''' yaiku [[bumbu]] utawa penyedap masakan kang wujudewujudé cairan kang wernanewernané [[ireng]].<ref name="internet2"/> KecapKécap rasanerasané ana kang legi lan ana uga kang asin.<ref name="internet2"/>
Bahan dhasar kanggo nggawenggawé kecapkécap yaiku [[dhele]] utawa [[dheledhelé ireng]].<ref name="internet2"/> Ananging ana uga kecapkécap kang digawe saka banyu [[klapa]]. KecapKécap kang digawedigawé saka [[banyu]] klapa umumeumumé rasanerasané asin.<ref name="internet2"/> KecapKécap legi biyasanebiyasané kenthel lan digawedigawé saka dheledhelé ananging kecap asin umumeumumé luwih enceréncér lan digawedigawé saka deledhelé kanthi komposisi [[uyah]] kang luwih akehakéh, utawa ana uga kang digawedigawé saka [[iwak]] laut.<ref name="internet2"/> SaliyaneSaliyané saka bahan dhasar dheledhelé utawa dheledhelé ireng lan banyu klapa, kecap uga ana kang digawedigawé saka [[ampas]] padhet saka ampas [[tahu]].<ref name="internet2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/16737345/MAKALAH-KECAP scribd.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Carane nggawe==
Umume kecapkécap digawedigawé lan diprodhuksi ing usaha kang skalaneskalané cilik utawa menengah, saliyanesaliyané iku kecapkécap uga dadi usaha rumah tangga.<ref name="internet1"/> Ananging saben [[industri]] kecapkécap nduwenduwé bumbu rahasia utawa resep khusus saengga rasanerasané kecapkécap kang diasilakediasilaké nduweninduwéni rasa kang luwih enakénak yenyèn dibandhingakedibandhingaké kecapkécap liyaneliyané.<ref name="internet1"/>
CaraneCarané nggawenggawé kecapkécap, sepisanan deledhelé di[[fermentasiferméntasi]] karo [[kapang]] ''Aspergillus sp.'' lan ''Rhizopus sp.'' <ref name="internet1"/>Dele banjur dadi kaya [[tempetémpé]] deledhelé. <ref name="internet1"/>TempeTémpé iki banjur digaringakedigaringaké lan direndhem ing larutan uyah.<ref name="internet1"/> Uyah kalebu [[senyawa]] kang selektif karo mikroba.<ref name="internet1"/> Mung [[mikroba]] kang tahan uyah kang bisa thukul ing rendheman dheledhelé iki.<ref name="internet1"/> Mikroba kang thukul ing rendeman banyu dhele iki umume mikroba jinis [[khamir]] lan [[bakteri]] kang tahan uyah kayata khamir ''Zygosaccharomyces'' lan bakteri [[susu]] ''Lactobacillus''.<ref name="internet1"/> [[Mikroba]] iki bisa ngrombak [[protein]] dadi asam-[[asam amino]] lan komponen ''rasa'' lan ''aroma''. <ref name="internet1"/>SaliyaneSaliyané iku [[bakteri]] jinis iku uga ngasilakengasilaké asam.<ref name="internet1"/>[[Fermentasi]] bisa dadi yenyèn kadar uyah dhuwur yaiku antaraneantarané 15 nganti 20%.<ref name="internet1"/>
Bahan-bahan kang dibutuhakedibutuhaké kanggo nggawé kécap yaiku dheledhelé, uyah, lan laru tempetempé.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/Pengolahan_pangan_idx.php?doc=6c10 Pembuatan kecap pada situs Warintek iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Chatetan suku==
5.483

besutan