Francisco Pizarro: Béda antara owahan

186 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
|nationality = [[Orang Spanyol|Spaniard]]
}}
'''Francisco Pizarro''' lair taun 1475 ing [[Trujillo]], [[Spanyol]] inggih menika tiyang ingkang saged nelukaken kerajaan Inka ing negari [[Peru]], [[Amerika Kidul]]. <ref name="buku1">{{id}}[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]</ref><ref name="internet1">{{id}}[http://www.enchantedlearning.com/explorers/page/p/pizarro.shtml Francisco Pizarro: Explorer] dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)</ref> Saking taun 1502 ngantos 1509, Pizarro manggen ing Hispaniola, Kapuloan [[Karibia]], ing dhaerah ingkang samenika mlebet negari Republik [[Dominika]] lan [[Haiti]]. <ref name="buku1"/><ref name="internet1"/> Taun 1513, panjenenganipun dados anggota ekspedisi kanthi dipunpandhegani dening [[Vasco Nunez de Balboa]], ingkang nemokaken Samodra [[Atlantik]]. <ref name="buku1"/> Taun 1519, panjenenganipun manggen ing [[Panama]]. <ref name="buku1"/> Nalika Pizarro nembe yuswa sekawan dasa pitu taun, Pizarro mangertos wonten satunggalipun kerajaan ingkang naminipun Kerajaan Inca, ingkang wonten ing wewengkon Amerika Kidul. Pizarro nggadhahi krenteg pengin nelukaken kerajaan menika, kados dene [[Hernando Cortes]] ingkang saged nelukaken [[Mexico]]. <ref name="buku1"/> Pizarro nyobi dhateng Kerajaan Peru ingkang sepisanan ing taun 1524-1525, ananging boten kasil. Ingkang kaping kalihipun taun 1526-1528, panjenenganipun kasil dhateng Peru lan saged mbekta wangsul emas lan tiyang-tiyang suku Indian. <ref name="buku1"/>
Taun 1528, Pizarro kondur dhateng Spanyol. [[Raja Charles V]] paring dhawuh dhateng Pizarro supados saged nelukaken Peru minangka dados jajahanipun Spanyol. <ref name="buku1"/> Pizarro dipunparingi senjata, dana, lan sedaya piranti kangge ekspedisi menika. <ref name="buku1"/> Pizarro lajeng tindak dhateng [[Panama]] saperlu nyamektakaken sedaya piranti kangge ekspedisi. Ekspedisi menika dipunlaksanakaken taun 1531. <ref name="buku1"/> Kakiyatan ingkang dipunbekta Pizarro namung 200 tiyang, kamangka Kerajaan Inca nggadhahi enem yuta tiyang. <ref name="buku1"/>
Pizarro dugi ing Peru wonten ing sasi September 1532, namung mbekta 177 tiyang lan jaran ingkang cacahipun 62. <ref name="buku1"/> Kanthi kakiyatan ingkang sawontenipun, Pizarro mlebet dhateng dhaerah pagunungan Andes kanthi kutha Cajamarca ingkang dados jujukanipun. <ref name="buku1"/> Kutha menika dados panggenanipun panguwasa Inca ingkang asmanipun [[Atahualpa]] ingkang nggadhahi 14.000 tamtama. <ref name="buku1"/> Tentara “liliput” Pizarro dugi ing Cajamarca tanggal 15 Nopember 1532. <ref name="buku1"/> Kanthi siasat ingkang “brilian”, Pizarro saged nelukaken Kerajaan Inca. <ref name="buku1"/> Saderengipun, Atahualpa dipunperjaya ngantos pejah dening Pizarro lan tamtamanipun. <ref name="buku1"/>
 
 
==Cathetan Suku==
{{reflist}}
8.966

besutan