Obat: Béda antara owahan

3.072 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Obat''' yaiku barang utawa zat kang bisa digunake kanggo tamba penyakit, ngilangake gejala penyakit,lan ngowahi proses kimia ing awak.
Obat yaiku bahan utawa campuran bahan-bahan kang digunake kanggo kanggo netepake diagnosis, ncegah, ngurangi, lan nambani penyakit utawa gejala penyakit, tatu lan awak kang ora normal. Saliyane iku obat uga kena kanggo nggawe awak saya endah umpamane obat tradhisonal.
 
Ing [[Amerika Serikat]], obat digawe [[prusahaan farmasi]] utawa [[farmasi]] kang tuku obat saka prusahaan farmasi. Farmasi uga kena nyediakake obat kanthi cara langsung tumprap [[pasien]] nalika obat iku bisa aman nalika dianggo pasien dhewe utawa diwenehi resep kanthi [[preskripsi medis|preskripsi]] kang digawe dhokter.
Nalika lagi sepisanan dipasarake, obat nduweni rega kang larang, ananging asuransi kasehatan bisa dianggo ngenthengake beaya. Nalika [[paten]] salah sawijine obat wis entek, [[obat generik]] digawe lan didistribusekake karo prusahaan saingan kang nyebabake regane murah. Obat kang ora mbutuhake preskripsi saka medis profesional dikenal kanthi jeneng obat OTC (bahasa Inggris: ''Over the Counter'', kang tegese ing kasir). Obat jinis iki kena didol ing toko biyasa.
 
Ing [[Indonesia]], obat kang larang regane luwih akeh cacahe, iki amarga larange beaya pemasaran kang ditanggung karo prusahaan farmasi, khususe kanggo obat ''ethical''.
Obat bisa dituku ing [[apotek]], [[puskesmas]], [[toko obat]] lan tenaga medis.
 
== Klasifikasi ==
Obat bisa diklasifisikake kanthi akeh cara, kanthi cara mekanis me aksi, efek lan status (legal apa ora legal).
* [[Analgesik]] obat kanggo ngilanake rasa lara
** Non-NSAID [[antipiretik]]
*** [[Acetaminophen]] (uga diarani kanthi jeneng [[parasetamol]], obat iki bisa nyebabake lever yen digunake kanthi cara kronik.
** [[NSAIDS]]
*** [[Aspirin]] utawa ASA (acetylsalicylic acid), kang diarani antipiretik
*** [[Ibuprofen]] uga diarani Advil, Motrin, Nuprin and Brufen
** [[Opioids]], narkotik kanggo ngilangake rasa lara kang kuwat. Obat iki bisa nyebabake ketagihan. Obat iki digunakake kanggo obat rekreasi amarga nduweni efek [[euphorik]].
*** [[Opiates]]
**** [[Morphine]]
**** [[Codeine]]
*** Sintetik lan setengah-sintetik opioids
**** [[Heroin]]
**** [[Oxycodone]]
**** [[Vicodin]]
**** [[Demerol]]
**** [[Darvocet]]
**** [[Tramadol]]
**** [[Fentanyl]]
* [[obat rekreasi]] biasane digunake kanggo njaga emosi utawa kanggo rekreasi lan nenangake awak digunakan untuk mengubah [[emosi]] atau fungsi tubuh untuk rekreasi
** [[Ethanol|Alcohol]]
** [[Nicotine]]
** [[Caffeine]]
** [[obat halusinogenik|Hallucinogens]] (including [[LSD]], [[Magic mushrooms]] and [[Dissociative drug]])
** [[Cannabis]]
** [[Ecstasy (drug)|MDMA]]
** [[GHB]]
** [[Heroin]]
** [[Cocaine]]
** [[Inhalant]]
* [[Entheogenic]] kanggo nggawe rasa [[mistik]] utawa [[shamanistic]]
** [[Magic mushrooms]]
** [[Peyote]]
** [[Ayahuasca]]
** [[Amanita muscaria]]
** [[Salvia divinorum]]
** [[Datura]]
* Obat peningkatan performa (kanggo [[olah raga]] utawa [[perang]]).
** [[Amphetamine]]
** [[efedrina|Ephedrine]]
** [[Cocaine]]
** [[Anabolic]] [[steroid]]s
* [[Obat gaya hidup]] kanggo ningkatake kualitas urip
** [[Viagra]]
** [[Rogaine]]
** [[Antidepressant]]
* obat [[Psychiatric]]
** [[Antidepressants]]
*** [[Prozac]]
*** [[Paxil]]
** [[Tranquilizers]]
*** [[Typical antipsychotic]] ''tranquilizers''
**** [[Thorazine]]
*** [[Atypical antipsychotic]] ''tranquilizers''
** [[Sedative]]
*** [[Valium]]
* [[Obat tradisional]]
 
==Chatetan suku==
5.483

besutan