Obat: Béda antara owahan

64 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Bextra.jpg|thumb|250 px|obat bentuk kapsul]]
 
'''Obat''' yaiku barang utawa zat kang bisa digunakedigunaké kanggo tamba [[penyakit]], ngilangakengilangaké gejala penyakit,lan ngowahi proses [[kimia]] ing awak.
Obat yaiku bahan utawa campuran bahan-bahan kang digunakedigunaké kanggo kanggo netepakenetepaké [[diagnosis]], ncegah, ngurangi, lan nambani penyakit utawa gejala penyakit, [[tatu]] lan [[awak]] kang ora normal. SaliyaneSaliyané iku obat uga kena kanggo nggawenggawé awak saya endah umpamaneumpamané obat tradhisonal[[tradhisional]].
 
Ing [[AmerikaAmérika Serikat]], obat digawedigawé [[prusahaan farmasi]] utawa [[farmasi]] kang tuku obat saka [[prusahaan]] farmasi. Farmasi uga kena nyediakakenyediakaké obat kanthi cara langsung tumprap [[pasien]] nalika obat iku bisa aman nalika dianggo [[pasien]] dhewedhéwé utawa diwenehidiwénéhi resep kanthi [[preskripsi medis|preskripsi]] kang digawedigawé [[dhokter]].
Nalika lagi sepisanan dipasarakedipasaraké, obat nduweninduwéni rega kang larang, ananging [[asuransi]] kasehatan[[kaséhatan]] bisa dianggo ngenthengakengénthéngaké beayabéaya. Nalika [[paten]] salah sawijinesawijiné obat wis entekenték, [[obat generik]] digawedigawé lan didistribusekakedidistribusikaké karo prusahaan saingan kang nyebabakenyebabaké reganeregané murah. Obat kang ora mbutuhakembutuhaké [[preskripsi]] saka [[medis]] profesional dikenal kanthi jeneng obat [[OTC]] (bahasa Inggris: ''Over the Counter'', kang tegesetegesé ing kasir). Obat jinis iki kena didol ing [[toko]] biyasa.
 
Ing [[IndonesiaIndonésia]], obat kang larang reganeregané luwih akehakéh cacahecacahé, iki amarga larangelarangé beayabéaya pemasaran kang ditanggung karo prusahaan [[farmasi]], khususekhususé kanggo obat ''ethical''.
Obat bisa dituku ing [[apotekapoték]], [[puskesmaspuskésmas]], [[toko obat]] lan tenaga medis.
 
== Klasifikasi ==
Obat bisa diklasifisikakediklasifisikaké kanthi akehakéh cara, kanthi cara mekanis memekanisme aksi, efekéfék lan status (legal apa ora legal).
* [[Analgesik]] obat kanggo ngilanakengilanaké rasa lara
** Non-NSAID [[antipiretik]]
*** [[Acetaminophen]] (uga diarani kanthi jeneng [[parasetamol]], obat iki bisa nyebabakenyebabaké [[lever]] yenyén digunakedigunaké kanthi cara kronik.
** [[NSAIDS]]
*** [[Aspirin]] utawa ASA (acetylsalicylic acid), kang diarani antipiretik
*** [[Ibuprofen]] uga diarani Advil, Motrin, Nuprin and Brufen
** [[Opioids]], [[narkotik]] kanggo ngilangakengilangaké rasa lara kang kuwat. Obat iki bisa nyebabakenyebabaké ketagihan. Obat iki digunakakedigunakaké kanggo obat rekreasi amarga nduweni efekéfék [[euphorik]].
*** [[Opiates]]
**** [[Morphine]]
**** [[Tramadol]]
**** [[Fentanyl]]
* [[obat rekreasi]] biasanebiyasané digunakedigunaké kanggo njaga emosiémosi utawa kanggo rekreasi lan nenangakenenangaké awak digunakan untuk mengubah [[emosi]] atau fungsi tubuh untuk rekreasi
** [[Ethanol|Alcohol]]
** [[Nicotine]]
** [[Cocaine]]
** [[Inhalant]]
* [[Entheogenic]] kanggo nggawenggawé rasa [[mistik]] utawa [[shamanistic]]
** [[Magic mushrooms]]
** [[Peyote]]
** [[Cocaine]]
** [[Anabolic]] [[steroid]]s
* [[Obat gaya hidup]] kanggo ningkatakeningkataké kualitas urip
** [[Viagra]]
** [[Rogaine]]
5.483

besutan