Uwuh: Béda antara owahan

61 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
wkf
c (bot Mengubah: gan:餲屑)
(wkf)
* Larahan [[Anorganik]] larahan sing ora iso ajur
=== Miturut wujud ===
'''Larahan miturut wujudé''' Larahan yaiku barang sing padhet utawa èncèr sing wis ora dipigunakaké manèh lan bebucalé [[manungsa]], [[kéwan]],pipis lan larahan èncèr bisa uga awujud larahan rumah tangga.
* Larahan [[pawon]]
* Larahan [[kebon]]
=== Miturut bahan ===
'''Miturut bahane''' Larahan iku di kelompokake dadi larahan organik lan anorganik
* Larahan organik yaiku larahan sing asale saka barang ana kandungan unsure bahan organik, koyoto sisa-sisa [[janganan]] (sayuran), kewankéwan, [[deluwang]], petilan-petilan [[kayu]] saka piranti rumah tangga, petilan-petilan kayu, [[suket]] lan sak panunggalipun.Sejatine proses pangolahe larahan ora winates diayahi dening pabrik utawa perusahaan gedhe. Para warga lumrah uga bisa ngayahi/nglakoni dewe.Umpamane larahan organik sisa-sisa rumah tangga saka sisane para ibu mangsak saka janganan (sayuran) apa dhene gegodhongan bisa dirajang-rajang kanggo campuran pakan ingon-ingon bangsane [[pitik]], [[bebek]], [[menthok]], lan [[banyak]], utawa dipakakake [[raja kaya]]
* Larahan anorganik yaiku larahan sing ora bisa ajur/lebur karo lemah lan bisa ngrusak kasuburane lamah utawa nuwuhake [[polusi]] kayata [[gendul]] [[plastik]], tilas [[ban]] [[mobil]], rongsokan omplong, tong, gabus lan sakpiturute. Larahan anorganik ora bisa lebur ing [[lemah]].
 
== Cara ngolah larahan ==
* Larahan organik tumprape larahan sayuran, kayu lan gegodhongan, iso di budidayake digawe rabuk kompos sing diarani uga pupuk organik. Carane larahan dirajang-rajang banjur diwadhahi èmbèr utawa talam banjur diingoni salah sawijiné jinis cacing sing gelis anggoné mangan cacahan utawa obat sing bisa dilebur marang larahan, saéngga bisa dadi [[kompos]]. Marang tanduran rabuk kompos iki luwih unggul dibandhingaké [[pupuk]] kimia, ramah karo lingkungan saubengé lan dodolané kompos iki luwih payu tinimbang kompos saka [[tléthong]] amarga njijiki
 
* Larahan anorganik tumprape botol plastik, tilas ban, rongsokan omplong, tong, gabus. Ora iso diolah manungsa kajaba karo mesin olah sing canggih, nanging ana carane ngolah yaiku digawe utawa di manfaate kanggo dolan-dolanan anak-anak, prayata dolanan iku ora mung digawe saka bahan sing anyar lan bisa mingunake barang bekas lan digathuk-gathukake saka gabus, plastik, seng kerdus lan liya-liyane.Dolanan sing kaya mengkono kalebu aslie olahan larahan anorganik.Thulada larahan anorganik sing diolah uga kaya dene tilase ban mobil dienggo pot tanduran lan bak sampah/adah larahan. Bakune sing diarani ngolah larahan anorganik sing kaya mengkono iku dijupuk mumpangaté kanthi cara langsung lan ora nganggo diolah ing mesin utawa nganggo bahan kimia.
4.454

besutan