Hendrik Antoon Lorentz: Béda antara owahan

69 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
c
c
}}
'''Hendrik Antoon Lorentz''' ([[1853]]-[[1928]]) yaiku [[fisikawan]] [[Walanda]] kang entuk menangake [[Penghargaan Nobel ana ing babagan Fisika]] bebarengan karo [[Pieter Zeeman]] nalika taun [[1902]].<ref name="internet1">{{id}}[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1902/lorentz-bio.html obelprize.org]</ref>
Dilairake ing Kutha [[Arnhem]], Walanda.<ref name="internet1"/> Dheweke sinau ana ing [[Universitas Leiden]].<ref name="internet1"/> Nalika umur 19 [[taun]] dheweke banjur mbalik menyang Arnhem lan mulang ana ing sawijining [[SMA]].<ref name="internet1"/> Disambi mulang dheweke nyambi karo nyiapake [[tesis]] doktoral kang ngambake teori [[James Clerk Maxwell]] ngenani babagan [[elektromagnet]] kang isine rincian saka [[pemantulan cahaya|pemantulan]] lan [[pembiasan cahaya]]. Nalika taun [[1878]] dheweke dadi [[guru besar]] babagan [[fisika teoretis]] ana ing [[Leyden]] kang dadi panggon makarya pisanane. Antoon manggon ing Arnhem saksuwene 34 taun, banjur sakwise kuwi pindah menyang [[Haarlem]].
Lorentz nerusake pakaryane kanggo nyederhanake [[teori Maxwell]] lan ngenalake gagasan yen [[medan elektromagnetik]] ditimbulake dening muatan listrik ana ing tingkat [[atom]]. Nalika taun [[1896]], salah siji [[mahasiswa]]ne kang jenenge [[Pieter Zeeman]] nemokake yen garis spektral atom ana ing [[medan magnet]] kepecah dadi komponen kang [[frekuensi]]ne rada beda.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.historyofscience.nl/author.cfm?RecordId=5 ''Hendrik Antoon Lorentz 1853 – 1928'']</ref> Perkara mau mbenerake pekerjaan Lorentz, mula saka kuwi womh sakloron banjur dianugerahi [[Hadiah Nobel]] nalika taun 1902. Taun [[1895]], Lorentz entuk seperangkat persamaan kang ntransformasikake kuantitas [[elektromagnetik]] saka sawijining kerangka acuan marang kerangka acuan liyane kang gerak relatif marang kang pisanan. Pentinge penemuan iku nembe disadari 10 taun sakwise nalika [[Albert Einstein]] ngemukake teori [[relativitas khusus]]. Lorentz (lan fisikawan [[Irlandia]] [[G.F. Fitzgerald]] kanthi independen) ngusulake yen kasil negatif [[eksperimen Michelson-Morley]] bisa dipahami.
{{rintisan}}
4.395

besutan