Saos tomat: Béda antara owahan

22 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
c
r2.7.2) (bot Menambah: cy:Sôs coch; kosmetik perubahan
Tidak ada ringkasan suntingan
c (r2.7.2) (bot Menambah: cy:Sôs coch; kosmetik perubahan)
[[H. J. Heinz Company]], [[Hunt's, Del Monte Foods]], lan [[Brooks Ketchup]] kalebu jeneng distributor saos tomat kang paling gedhé ing [[Amérika Serikat]].<ref name="internet2">{{en}}[http://www.usatoday.com/money/industries/food/2003-04-07-blue-ketchup_x.htm usatoday.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>Saos tomat biyasané kanggo mangan [[kentang]] [[goréng]], [[sandwich]], [[pitik]] goréng lan [[daging]] kang dipanggang utawa digoreng. <ref name="internet2"/>Campuran saos tomat lan [[mayones]] dadi bahan kanggo nggawé saos [[selada]] kang diarani [[Thousand Island]].<ref name="internet2"/>
 
== Sejarah ==
Saos tomat ing basa [[Inggris]] diarani ''Ketchup''.<ref name="internet2"/> Asal-usulé yaiku saos tomat wis dikenal wiwit biyén ing [[Asia]] lan diarani ''koe-chiap'' utawa ''ke-tsiap ing [[bahasa Hokkien|dialek Amoy]] ing [[Tiongkok]] utawa''kechap (ketjap) ing [[bahasa Melayu]]. <ref name="internet2"/>Pelaut [[Inggris]] lan [[Belanda]] ngenalaké saus éncér kang bahan dhasaré digawé saka [[iwak]].<ref name="internet2"/> Iwak iki asale saka Asia.<ref name="internet2"/> Saus iki banjur diarani "catchup" ("ketchup").<ref name="internet2"/> Ananging saos iki ditambahi bahan-bahan liyané kang pas karo masakan [[Éropa]].<ref name="internet2"/> Nambahaké tomat ing kecap dadi inovasi wong Inggris. Ananging ana uga kang nduwéni panemu yèn saos tomat iku ditemokaké utawa digawé wong [[Amérika]].<ref name="internet2"/>
 
Resep saos tomat kang sepisanan dicithak ing buku masak di Amérika kang judhulé [[Sugar House Book]] ing taun [[1801]].<ref name="internet2"/> Saos tomat kang digawé rasané asin wit ngandhut uyah kang cacahé 1 ''pound'' (453,59 [[gram]]) kanggo ngolah [[100]] woh tomat dadi saos tomat.<ref name="internet2"/> Ing taun [[1824]], resep saos kecap ana ing buku resep ''[[The Virginia Housewife]]'' kang digawé ahli masak kang misuwur ing abad kaping [[19]] kang jenengé [[Mary Randolph]]. Dhéwéké duluré [[Thomas Jefferson]].<ref name="internet2"/>
 
== Chatetan suku ==
{{reflist}}
{{stub}}
 
[[Kategori:Saos]]
[[Kategori:Bumbu]]
[[ca:Quètxup]]
[[cs:Kečup]]
[[cy:Sôs coch]]
[[da:Ketchup]]
[[de:Ketchup]]
40.619

besutan