Pananggalan: Béda antara owahan

55 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
typo
(+gambar)
(typo)
[[Image:Hindu calendar 1871-72.jpg|right|250px|thumb|Bagean KalèndherPananggalan [[Hindhu]] ing [[taun]] 1871–1872.]]
'''KalèndherPananggalan''' utawa '''kalèndher''' iku sistem pètungan [[wektu]] kanggo mènèhi jeneng sawijining jangka wektu (kaya ta [[dina]]). Araning sistem pètungan iki asring kasebut [[tanggal kalendherpananggalan]]. PenanggalanPananggalan iku umumé adhedasar lakuning [[srengenge|srengéngé]] lan [[bulan (satelit)|rembulan]]. KalèndherPanangggalan uga bisa ngrujuk marang piranti kanggo nuduhaké sistem kasebut (upamané jam tembok).
 
== Sistem Kalèndherpananggalan ==
kalèndherPananggalan sing umumé digunakaké yaiku [[kalendherpananggalan solar]], [[kalendherpananggalan lunar]], [[kalenderpananggalan lunisolar]], utawa [[kalendherpananggalan pasetujon]]
 
''KalèndherPananggalan Lunar'' iku kalèndherpananggalan sing diselarasaké marang lakuning rembulan ([[fase bulan]]); upamané [[kalendherpananggalan Islam]].
 
''KalèndherPananggalan Solar'' iku kalèndherpananggalan sing nganggo landhesan [[mangsa]] lan lakuning srengéngé . Contoné [[KalendherPananggalan Persia]].
 
''KalèndherPananggalan Lunisolar'' iku kalèndherpananggalan sing diselarasaké karo lakuning rembulan lan srengéngé, kaya ta [[KalendherPananggalan Yahudi]].
 
''KalèndherPananggalan Pasetujon'' iku kalèndherpananggalan sing ora diselarasaké marang lakuning rembulan lan srengéngé, contoné dina lan minggu Julian sing kagunakaké para pakar palintangan.
 
Ana uga kalèndherpananggalan sing katoné diselarasaké marang obahing [[Venus]] kaya sing kagunakaké ing penanggalan [[Mesir]] Kuna. Penanggalan kaya mangkono mau uga asring katemon ing panggonan cedhak [[khatulistiwa]].
 
=== KalèndherPananggalan Solar ===
{{sect-stub}}
==== Dina-dina sing digunakaké ====
 
Sedina kalèndherpananggalan solar iku kapétung seka plethèking srengéngé nganti angslup, kanthi wektu wengi kang lumaku, utawa bisa uga sawijining jangka wektu kedadèn sing ginanti kaya ta antarané plethèking srengéngé. Dawané jangka antarané wektu kedadèn bisa manèka warna ing antarané taun lumaku, utawa bisa uga rata-rata dina solar sing lagi lumaku.
 
==== KalèndherPananggalan Julian lan Gregorian ====
{{sect-stub}}
=== KalèndherPananggalan Lunar ===
{{sect-stub}}
=== KalèndherPananggalan Fiskal ===
{{sect-stub}}
 
== Sub divisi kalender ==
==Ragam kalèndherpananggalan liya==
=== KalèndherPananggalan lengkap lan ora lengkap ===
 
=== KalèndherPananggalan pragmatis, teoretis lan kalèndherpananggalan campuran ===
 
== Kagunan ==
==KalèndherPananggalan sing digunakaké saiki==
 
== delengen uga ==
* [[KalendherPananggalan Gregorius]]
* [[KalendherPananggalan Hijriyah]]
* [[KalendherPananggalan Jawa]]
* [[KalendherPananggalan Julian]]
* [[KalendherPananggalan MasehiMasèhi]]
* [[KalendherPananggalan Revolusi Perancis]]
* [[KalendherPananggalan Saka]]
* [[KalendherPananggalan Tionghoa]]
 
{{stub}}
 
[[Kategori:KalendherPananggalan]]
 
[[an:Calandario]]
[[eu:Egutegi]]
[[ext:Calandáriu]]
[[fa:گاه‌شماریگاهشماری]]
[[fi:Kalenteri]]
[[fiu-vro:Kallendri]]
78.625

besutan