Wong Batak: Béda antara owahan

2.592 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Kaca énggal: {{inuseuntil|30 Septemebr 2011}} thumb|250 px|Omah Adhat Batak ==Chatetan suku== {{reflist}} {{stub}} Batak [[K...)
 
{{inuseuntil|30 Septemebr 2011}}
[[Gambar:Batak Toba House.jpg|thumb|250 px|Omah Adhat Batak]]
 
'''Suku Batak''' iku salah sijine [[suku bangsa]] ing [[Indonesia]].<ref name="internet1"/> Jeneng iki kalebu jeneng terma kolektif kanggo ngidentifikasi suku bangsa kang manggon saka [[Tapanuli]] lan [[Sumatera Timur]], ing [[Sumatera Utara]].<ref name="internet1"/> Suku bangsa kang kagolongake kanthi jeneng suku Batak yaiku: [[Batak Toba]], [[Batak Karo]], [[Batak Pakpak]], [[Batak Simalungun]], [[Batak Angkola]], lan [[Batak Mandailing]].<ref name="internet1"/>
 
Akeh-akehe wong Batak ngugemi [[agama]] [[Kristen]] lan sisane ngugemi agama [[Islam]].<ref name="internet1"/> Ananging ana uga suku Batak kang ngugemi agama [[Parmalim|Malim]] lan ngugemi kapercayaan [[animisme]] kang diarani [[Sipelebegu]] utawa [[Parbegu]].<ref name="internet1"/> Ananging cacahe wong kang nagnut kapitayan iki snagsaya suda.<ref name="internet1"/>
 
== Sejarah ==
Wong Batak kalebu ras [[Mongoloid]] Selatan kang bahasane [[Austronesia]]ananging durung dingerteni kapan nenek moyang wong Batak kang sepisanan manggon ing Tapanuli lan Sumatera Timur.<ref name="internet1"/> Bahasa lan bukti-bukti arkeologi kang nuduhake yen wong kang nggunakake bahasa Austronesia saka [[Taiwan]] wis pindah ing [[Filipina]] lan [[Indonesia]] kurang luwih 2.500 taun kepungkur yaiku nalaika jaman batu muda ([[Neolitikum]]).<ref name="internet1"/>
Miturut legenda kang dipercaya masyarakat batak, suku Batak asale saka pusuk buhit ing dhaerah sianjur kang manggon ing kulon Pangururan ing pinggiran danau toba.<ref name="internet1"/>
Miturut ahli sejarah Batak nerangake yen Raja Batak lan rombongane asale saka Thailand kang nyebrang ing Sumatra lumantar Semenanjung Malaysia lan pungkasane tekan Sianjur Mula mula lan manggon ing kono.<ref name="internet1"/>
Saka prasasti kang ditemokake Portibi kang tinulis taun 1208 lan diwaca karo Prof.Nilakantisari yaiku salah sijine Guru Besar ahli Kepurbakalaan kang asale saka Madras,India nerangake yen nalika taun 1024 kerajaan Cola saka India nyerang Sriwijaya lan nguwasani dhaerah Barus.pasukan saka kerajaan Cola iku kalebu wong-wong Tamil. <ref name="internet1"/>Iki amarga ditemokake wong Tamil kang cacahe 1500 wong ing Barus nalika iku.<ref name="internet1"/> tamil iku slah sijine suku kang manggon ing India.<ref name="internet1"/> Amarga krajaan Coe nyerang, siRaja Batak lan rombongane lunga nganti dhaerah portibi ing kidul Danau Toba lan saka kene siRaja Batak wiwit nyekel lan dadi pemimpin perang.<ref name="internet1">{{id}}[http://sosbud.kompasiana.com/2010/04/19/asal-usul-suku-batak/ sosbud.kompasiana.com](dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)</ref>
 
==Chatetan suku==
5.483

besutan