Wong Batak: Béda antara owahan

140 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Batak Toba House.jpg|thumb|250 px|Omah Adhat Batak]]
 
'''Suku Batak''' iku salah sijine [[suku bangsa]] ing [[Indonesia]].<ref name="internet1"/> Jeneng iki kalebu jeneng terma kolektif kanggo ngidentifikasi suku bangsa kang manggon saka [[Tapanuli]] lan [[Sumatera Timur]], ing [[Sumatera Utara]].<ref name="internet1"/> Suku bangsa kang kagolongakekagolongaké kanthi jeneng suku Batak yaiku: [[Batak Toba]], [[Batak Karo]], [[Batak Pakpak]], [[Batak Simalungun]], [[Batak Angkola]], lan [[Batak Mandailing]].<ref name="internet1"/>
 
Akeh-akeheakehé wong Batak ngugemi [[agama]] [[Kristen]] lan sisanesisané ngugemi [[agama]] [[Islam]].<ref name="internet1"/> Ananging ana uga suku Batak kang ngugemi agama [[Parmalim|Malim]] lan ngugemi kapercayaan [[animisme]] kang diarani [[Sipelebegu]] utawa [[Parbegu]].<ref name="internet1"/> Ananging cacahecacahé wong kang nagnutnganut kapitayan iki snagsayasangsaya suda.<ref name="internet1"/>
 
== Sejarah ==
Wong Batak kalebu ras [[Mongoloid]] Selatan kang bahasanebahasané [[Austronesia]]ananging durung dingerteni kapan nenek moyang wong Batak kang sepisanan manggon ing [[Tapanuli]] lan [[Sumatera Timur]].<ref name="internet1"/> Bahasa lan bukti-bukti [[arkeologi]] kang nuduhakenuduhaké yenyèn wong kang nggunakakenggunakaké bahasa [[Austronesia]] saka [[Taiwan]] wis pindah ing [[Filipina]] lan [[Indonesia]] kurang luwih [[2.500]] [[taun]] kepungkur yaiku nalaika [[jaman batu muda]] ([[Neolitikum]]).<ref name="internet1"/>
Miturut legenda kang dipercaya masyarakat batak, suku Batak asaleasalé saka [[pusuk buhit]] ing dhaerah [[sianjur Mula-mula]]kang manggon ing kulon [[Pangururan]] ing pinggiran [[danau tobaToba]].<ref name="internet1"/>
Miturut ahli sejarah Batak nerangakenerangaké yen Raja Batak lan rombonganerombongané asaleasalé saka [[Thailand]] kang nyebrang ing Sumatra lumantar Semenanjung [[Malaysia]] lan pungkasanepungkasané tekan Sianjur Mula mula lan manggon ing kono.<ref name="internet1"/>
Saka prasasti kang ditemokakeditemokaké [[Portibi]] kang tinulis taun [[1208]] lan diwaca karo [[Prof.Nilakantisari]] yaiku salah sijinesijiné Guru Besar ahli Kepurbakalaan kang asale saka [[Madras]], [[India]] nerangakenerangaké yenyèn nalika taun [[1024]] [[kerajaan Cola]] saka India nyerang [[Sriwijaya]] lan nguwasani dhaerah [[Barus]].<ref name="internet1"/> Pasukan saka kerajaan Cola iku kalebu wong-wong [[Tamil]]. <ref name="internet1"/>Iki amarga ditemokakeditemokaké wong Tamil kang cacahecacahé [[1500]] wong ing Barus nalika iku.<ref name="internet1"/> tamil iku slahsalah sijinesijiné suku kang manggon ing India.<ref name="internet1"/> Amarga [[krajaan Coe]] nyerang, siRaja Batak lan rombonganerombongané lunga nganti dhaerahdhaérah portibi ing kidul Danau Toba lan saka kenekené siRaja Batak wiwit nyekel lan dadi pemimpin perang.<ref name="internet1">{{id}}[http://sosbud.kompasiana.com/2010/04/19/asal-usul-suku-batak/ sosbud.kompasiana.com](dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)</ref>
Suku Batak nduweninduwèni kabudayaan kang jenengejenengé [[ulos]] Batak.<ref name="internet2">{{id}}[http://bersamatoba.com/tobasa/ekonomi/ulos-batak-kekayaan-budaya-batak.html bersamatoba.com](dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)</ref>
==Chatetan suku==
{{reflist}}
5.483

besutan