Mumi: Béda antara owahan

298 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuse|10 Oktober 2011}}
[[gambar:Tutanchamun Maske.jpg|thumb|250px|right|[[Sarcophagus|Topeng kematian]] emas duweke [[Pharaoh]] [[Tutankhamon]] ]]
'''Mumi''' iku [[mayit]] kang diawetake, amarga kanggo njaga saka [[dekomposisi]] dening cara alami utawa gaweyan, mula wujud asline isih bisa kajaga. <ref name="mu">{{en icon}}[http://dictionary.reference.com/browse/mummy dictionary.reference.com] Mummy (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref>Kaya mangkene iki bisa dilakoni kanthi cara nyelehake mayit iku ing panggonan kang garing banget utawa panggonan kang atis banget, utawa panggonan kang ora ana kadhar [[oksigen|oksigene]], utawa tanpa migunakake bahan [[kimia]]. Mumi kang paling misuwur iku mumi kang dibalsam kanthi ancas pangawetan tartamtu, utamane ing [[Mesir]] kuno. Wong Mesir mitayani yen awak iku panggonan [[Ka]], wong kang penting banget sajroning urip panguripane. Ing [[Cina]], wis ditemokake [[peti]] mati [[sipres]] kang kelem kanthi migunakake tanduran obat-obatan. Mumi kang wujude amarga kadadeyan alami, kayadene ing panggonan kang atis banget (''Ötzi'' (menungsa [[es]]), ''asam'' (manungsa Tollund)) utawa kegaringen kayadene kang akahe tinomekake ing pirang-pirang panggonan ing donya. Pirang-pirang mumi kang bisa kaawet kanthi apik sajroning kahanan kng alami wiwit periode Inca ing [[Peru]].
 
Mumifikasi bisa kalakon ing suhu panas lan garing mula awake bakalan kadehidrasi kanthi cepet. Mumifikasi bisa dilakoni sasuwene 12-14 minggu. Jaringan bakalan owah dadi atos, garing, awarna coklat peteng, dadi keriput lan ora bakalan bisa bosok.<ref name="mi">{{en icon}}[http://science.howstuffworks.com/mummy.htm science.howstuffworks.com] How Mummies Work (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref>
 
== Cathetan Sikil ==
1.042

besutan