Mumi: Béda antara owahan

22 bèt wis dibusak ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuse|10 Oktober 2011}}
[[gambarGambar:TutanchamunMummy Maskein Vatican Museums.jpg|thumb|250px|right240px|Mumi [[Sarcophagus|Topeng kematianYunani]] emaskang duwekeana ing [[Pharaoh]]Vatican [[TutankhamonMuseums]] .]]
'''Mumi''' iku [[mayit]] kang diawetake, amarga kanggo njaga saka [[dekomposisi]] dening cara alami utawa gaweyan, mula wujud asline isih bisa kajaga. <ref name="mu">{{en icon}}[http://dictionary.reference.com/browse/mummy dictionary.reference.com] Mummy (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref>Kaya mangkene iki bisa dilakoni kanthi cara nyelehake mayit iku ing panggonan kang garing banget utawa panggonan kang atis banget, utawa panggonan kang ora ana kadhar [[oksigen|oksigene]], utawa tanpa migunakake bahan [[kimia]]. Mumi kang paling misuwur iku mumi kang dibalsam kanthi ancas pangawetan tartamtu, utamane ing [[Mesir]] kuno. Wong Mesir mitayani yen awak iku panggonan [[Ka]], wong kang penting banget sajroning urip panguripane. Ing [[Cina]], wis ditemokake [[peti]] mati [[sipres]] kang kelem kanthi migunakake tanduran obat-obatan. Mumi kang wujude amarga kadadeyan alami, kayadene ing panggonan kang atis banget (''Ötzi'' (menungsa [[es]]), ''asam'' (manungsa Tollund)) utawa kegaringen kayadene kang akahe tinomekake ing pirang-pirang panggonan ing donya. Pirang-pirang mumi kang bisa kaawet kanthi apik sajroning kahanan kng alami wiwit periode Inca ing [[Peru]].
 
1.042

besutan