Madain Shaleh: Béda antara owahan

996 bèt wis ditambahake ,  11 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
}}
[[Gambar:Thamud16.jpg|thumb|200px|right|Madain Shaleh, [[Arab Saudi]]]]
'''Madain Shaleh''' (Arab: مدائن صالح, Madāʼin Ṣāliḥ) iku salah siji kutha kuna kang mapan ing lor Hejaz (saiki [[Arab Saudi]]), kurang luwih 25 km saka kutha [[Al-'Ula]] (basa Arab: العلا ). Nalika jaman biyen kutha iki dipanggoni dening kaum [[Kaum Tsamud]] lan [[Nabatea]] nalika 3000 taun SM, ing jaman [[Nabi Nuh]] nganti jaman [[Nabi Musa]].
 
 
Banjur Madain Shaleh wektu iku dikenal kanthi jeneng '''Al-Hijr'' (bukit pasir). Jeneng Al Hijr digunakake nganti abad 14 Masehi.<ref name="asd">{{id}}[http://luar-negeri.kompasiana.com/2011/06/19/madain-saleh-situs-arkeologi-terbaik-di-saudi-arabia/ luar-negeri.kompasiana.com] (diundhuh tanggal 1 September 2011)</ref>
 
Madain Saleh dianggep salah siji situs arkeologi kang penting ing Arab Saudi. Papan iki uga asring diarani ibukota Monumen, amarga ing kana akeh monument kang jenise uga akeh. Ing kana ana prasasti kang diukir ing watu, ana uga kuburan ing pegunungan, saben kuburan iku ana sakkulawarga ing jerone.<ref name="bhn"/>
Ing kana kuburane tingkat-tingkat, tingkatane miturut kahanan social lan ekonomi kulawargane. <ref name="bhn"/>
 
Kerajaan Nabatea kang ibukota ing Petra, Yordania diambake kanggo nguwasai Madain Shaleh, nalika iku Madain Shaleh dadi papan peradaban kang dhuwur.<ref name="bhn">
Akeh bangunan saka watu ing papan kana, wiwit saka subur kang dibur ing watu, panggon banyu saka watu, lan panggo ngibadah uga saka watu. Miturut paneliten, Madain Shaleh dikuwasai dening Nabataeans, banjur direbut dening Rumania kang nalika semono nguwasai Lor Semenanjung Arab.<ref name="bhn">{{id}}[http://madainsaleh.net/madainsaleh.aspx madainsaleh.net] (diundhuh tanggal 2 September 2011)</ref>
 
==Cathetan sikil==
1.042

besutan