Fatamorgana: Béda antara owahan

56 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
typo sithik
c (r2.7.1) (bot Menambah: nn:Fatamorgana)
c (typo sithik)
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Egypt-fatamorgana.jpg|thumb|250 px|Fatamorgana ing padhang pasir]]
'''Fatamorgana''' yaiku salah sawijiné siji [[kadadeyankadadèyan]] utawa [[fenomena]] nalika optikoptis kang biyasané ana ing panggonan kang amba kayata [[segara wedhi|padhang pasirgesik]] utawa [[padhang ès]]. <ref name="internet1">{{id}}[http://www.artikata.com/arti-327039-fatamorgana.html artikata.com](dipunundhuhdiaksès tanggal 3 Juli 2011)</ref>
 
Umpamané ing [[gunung]] [[pasir]], fatamorgana arupa [[danautlaga]] utawa [[banyu]] utawa [[kutha]]. <ref name="internet1"/>Iki sabeneré ora nyata.<ref name="internet1"/> Fatamorgana disebabaké pantulan saka [[langit]] kang dipantulaké hawa [[panas]]. <ref name="internet1"/>Hawa panas iki gunané kanggo dadi kaca utawa ''cermin''pengilon kang mantulaké kahahan ing salah sawijinésiji panggonan.<ref name="internet1"/>
 
Tembung '''fatamorgana''' dijupuk saka [[basa Italia]].<ref name="internet1"/> Tembung iki asalé saka jeneng duluré [[wedokwadon]] [[Raja Arthur]] yaiku [[Faye le Morgana]].<ref name="internet1"/> DhéwékéDhèwèké arupa [[peri]] utawa [[widodari]] kang bisa malih wujud.<ref name="internet1"/>
 
Fatamorgana bisa diarani gambaran kang dibentukdiwangun karodéning [[hawa]] utawa ''udara''udhara. <ref name="internet2"/>Fatamorgana disebabaké amarga selapissalapis udaraudhara kang panas lan tipis ing sandhuwuré panggonan, hawa iki nekuk utawa mbengkokakembéngkokaké [[cahya]] saka langit saéngga katon teka saka [[dalan]].<ref name="internet2"/> Saka prastawa iki katon kaya pantulan kang katon kaya ana banyu ing sandhuwuré panggonan kang panas.<ref name="internet2"/>
Ora mung ing gunung [[pasir]] kang panas, fatamorgana uga kadadéyan ing wajan kang isiné [[lenga]] kang panas lan ing dalan kang panas nalika wayah [[awan]]. <ref name="internet2">{{id}}[http://wartawarga.gunadarma.ac.id/2010/03/sekilas-tentang-fatamorgana/ wartawarga.gunadarma.ac.id](dipunundhuhdiaksès tanggal 3 Juli 2011)</ref>
Miturut ilmu fisika, fenoména [[optik]] iki kadadéyan amarga cahya kang kuwat dibengkokaké nalika ngliwati lapisan hawa kang nduwéni suhu utawa temperatur kang panas ing lapisan [[atmosfer]].<ref name="internet2"/>
Fatamorgana juga bisa kadadéyan ing [[kutub]]. <ref name="internet2"/>Biyasané kadadéyan nalika kahanan lagi cerah lan hawané rada panas ing lokasi kang ana lapisan [[ès]].<ref name="internet2"/> Lapisan ès iki marakaké hawa dadi mudhun. <ref name="internet2"/>Fatamorgana iku ora kadadéyan kang sabeneré mulané fatamorgana uga diarani ''tipuan mata''.<ref name="internet2"/>
Fatamorgana uga ditentokaké karo titik pengamatan. <ref name="internet2"/>
Sangsaya dhuwur titik pengamatan, fatamorgana saya ora cetha.<ref name="internet2"/> Fatamorgana cetha nalika manggon ing titik pengamatan kang cendhék.<ref name="internet2"/>Para pelaut biyasané ngerteni [[pulo]] kang nglayang ing ''udara'', iki kadadéyan nalika para pelaut ngematna ''pemandangan'' laut saka [[kapal]] kanthi panggonan kang dhuwuré loro utawa telung [[métér]] ing sandhuwuré segara lan uga saka panggonan kang rata.<ref name="internet2"/>
 
Miturut ilmuèlmu [[fisika]], fenoména [[optik]] iki kadadéyan amarga cahya kang kuwat dibengkokaké nalika ngliwati lapisan hawa kang nduwéninduwèni suhu utawa temperatur kang panas ing lapisan [[atmosfer]].<ref name="internet2"/>
Fatamorgana jugauga bisa kadadéyan ing [[kutub]]. <ref name="internet2"/>Biyasané kadadéyan nalika kahanan lagi cerah lan hawané rada panas ing lokasipanggonan kang ana lapisan [[ès]].<ref name="internet2"/> Lapisan ès iki marakaké hawa dadi mudhun. <ref name="internet2"/>Fatamorgana iku ora kadadéyan kang sabeneré mulané fatamorgana uga diarani ''tipuanapusan mata''.<ref name="internet2"/>
 
Fatamorgana uga ditemtokaké déning titik pangamatan. <ref name="internet2"/> Sangsaya dhuwur titik pengamatanpangamatan, fatamorgana saya ora cetha.<ref name="internet2"/> Fatamorgana cetha nalika manggon ing titik pengamatan kang cendhékcendhèk.<ref name="internet2"/>Para pelaut biyasané ngerteningertèni [[pulo]] kang nglayang ing ''udara''udhara, iki kadadéyan nalika para pelaut ngematna ''pemandangan'' laut saka [[kapal]] kanthi panggonan kang dhuwuré loro utawa telung [[métérmeter]] ing sandhuwuré segara lan uga saka panggonan kang rata.<ref name="internet2"/>
== Chatetan suku ==
 
== Chatetan sukusikil ==
{{reflist}}
{{stub}}
 
== Pranala njaba ==
{{Commons|Mirage}}
{{Commons category|Superior mirages}}
 
{{stub}}
[[Kategori:Fenomena optikal atmosfer]]
[[Kategori:Fatamorgana]]
8.252

besutan