Fatamorgana: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  10 taun kepungkur
c
nata paragraf
c (typo sithik)
c (nata paragraf)
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Egypt-fatamorgana.jpg|thumb|250 px|Fatamorgana ing padhang pasir]]
'''Fatamorgana''' yaiku salah siji [[kadadèyan]] utawa [[fenomena]] optis kang biyasané ana ing panggonan kang amba kayata [[segara wedhi|padhang gesik]] utawa [[padhang ès]]. <ref name="internet1">{{id}}[http://www.artikata.com/arti-327039-fatamorgana.html artikata.com](diaksès tanggal 3 Juli 2011)</ref> Fatamorgana bisa diarani gambaran kang diwangun déning [[hawa]] utawa udhara. <ref name="internet2"/> Fatamorgana disebabaké amarga salapis udhara kang panas lan tipis ing sandhuwuré panggonan, hawa iki nekuk utawa mbéngkokaké [[cahya]] saka langit saéngga katon teka saka [[dalan]].<ref name="internet2"/> Saka prastawa iki katon kaya pantulan kang katon kaya ana banyu ing sandhuwuré panggonan kang panas.<ref name="internet2"/> Miturut èlmu [[fisika]], fenoména [[optik]] iki kadadéyan amarga cahya kang kuwat dibengkokaké nalika ngliwati lapisan hawa kang nduwèni suhu kang panas ing lapisan [[atmosfer]].<ref name="internet2"/>
 
UmpamanéFatamorgana inguga [[gunung]]ditemtokaké [[pasir]],déning fatamorganatitik arupa [[tlaga]] utawa [[banyu]] utawa [[kutha]]pangamatan. <ref name="internet1internet2"/>Iki sabeneréSangsaya dhuwur titik pangamatan, fatamorgana saya ora nyatacetha.<ref name="internet1internet2"/> Fatamorgana disebabakécetha pantulannalika sakamanggon [[langit]]ing kangtitik dipantulaképengamatan hawakang [[panas]]cendhèk. <ref name="internet1internet2"/>HawaPara panaspelaut biyasané ngertèni [[pulo]] kang nglayang ing udhara, iki gunanékadadéyan kanggonalika dadipara kacapelaut utawangematna pengilon''pemandangan'' laut saka [[kapal]] kanthi panggonan kang mantulakédhuwuré kahahanloro utawa telung [[meter]] ing salahsandhuwuré sijisegara lan uga saka panggonan kang rata.<ref name="internet1internet2"/>
 
TembungUmpamané ing [[gunung]] [[pasir]], '''fatamorgana''' dijupukarupa saka[[tlaga]] utawa [[basabanyu]] Italiautawa [[kutha]]. <ref name="internet1"/>Iki Tembungsabeneré ikiora asalényata.<ref sakaname="internet1"/> jenengFatamorgana dulurédisebabaké pantulan saka [[wadonlangit]] [[Rajakang Arthur]]dipantulaké yaikuhawa [[Faye le Morganapanas]]. <ref name="internet1"/>Hawa Dhèwèképanas arupaiki [[peri]]gunané kanggo dadi kaca utawa [[widodari]]pengilon kang bisamantulaké malihkahahan wujuding salah siji panggonan.<ref name="internet1"/> Amarga ora kadadéyan kang sabeneré mulané fatamorgana uga diarani apusan mata.<ref name="internet2"/>
 
Ora mung ing gunung [[pasir]] kang panas, fatamorgana uga kadadéyan ing wajan kang isiné [[lenga]] kang panas lan ing dalan kang panas nalika wayah [[awan]]. <ref name="internet2">{{id}}[http://wartawarga.gunadarma.ac.id/2010/03/sekilas-tentang-fatamorgana/ wartawarga.gunadarma.ac.id](diaksès tanggal 3 Juli 2011)</ref> Fatamorgana uga bisa kadadéyan ing [[kutub]]. <ref name="internet2"/>Biyasané kadadéyan nalika kahanan lagi cerah lan hawané rada panas ing panggonan kang ana lapisan [[ès]].<ref name="internet2"/> Lapisan ès iki marakaké hawa dadi mudhun. <ref name="internet2"/>
Fatamorgana bisa diarani gambaran kang diwangun déning [[hawa]] utawa udhara. <ref name="internet2"/>Fatamorgana disebabaké amarga salapis udhara kang panas lan tipis ing sandhuwuré panggonan, hawa iki nekuk utawa mbéngkokaké [[cahya]] saka langit saéngga katon teka saka [[dalan]].<ref name="internet2"/> Saka prastawa iki katon kaya pantulan kang katon kaya ana banyu ing sandhuwuré panggonan kang panas.<ref name="internet2"/>
Ora mung ing gunung [[pasir]] kang panas, fatamorgana uga kadadéyan ing wajan kang isiné [[lenga]] kang panas lan ing dalan kang panas nalika wayah [[awan]]. <ref name="internet2">{{id}}[http://wartawarga.gunadarma.ac.id/2010/03/sekilas-tentang-fatamorgana/ wartawarga.gunadarma.ac.id](diaksès tanggal 3 Juli 2011)</ref>
 
Tembung '''fatamorgana''' dijupuk saka [[basa Italia]].<ref name="internet1"/> Tembung iki asalé saka jeneng duluré [[wadon]] [[Raja Arthur]] yaiku [[Faye le Morgana]].<ref name="internet1"/> Dhèwèké arupa [[peri]] utawa [[widodari]] kang bisa malih wujud.<ref name="internet1"/>
Miturut èlmu [[fisika]], fenoména [[optik]] iki kadadéyan amarga cahya kang kuwat dibengkokaké nalika ngliwati lapisan hawa kang nduwèni suhu kang panas ing lapisan [[atmosfer]].<ref name="internet2"/>
Fatamorgana uga bisa kadadéyan ing [[kutub]]. <ref name="internet2"/>Biyasané kadadéyan nalika kahanan lagi cerah lan hawané rada panas ing panggonan kang ana lapisan [[ès]].<ref name="internet2"/> Lapisan ès iki marakaké hawa dadi mudhun. <ref name="internet2"/>Fatamorgana iku ora kadadéyan kang sabeneré mulané fatamorgana uga diarani apusan mata.<ref name="internet2"/>
 
Fatamorgana uga ditemtokaké déning titik pangamatan. <ref name="internet2"/> Sangsaya dhuwur titik pangamatan, fatamorgana saya ora cetha.<ref name="internet2"/> Fatamorgana cetha nalika manggon ing titik pengamatan kang cendhèk.<ref name="internet2"/>Para pelaut biyasané ngertèni [[pulo]] kang nglayang ing udhara, iki kadadéyan nalika para pelaut ngematna ''pemandangan'' laut saka [[kapal]] kanthi panggonan kang dhuwuré loro utawa telung [[meter]] ing sandhuwuré segara lan uga saka panggonan kang rata.<ref name="internet2"/>
 
== Chatetan sikil ==
8.252

besutan