Médhan Magnit: Béda antara owahan

397 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Medan Magnet dipunalihaken dhumateng Médhan Magnit)
[[Gambar:Elektromagnetisme.png|200px|thumb|Arus medan magnet (M) ing sakliling kawat]]
 
'''Medan magnet''', ing sajroné ilmu [[Fisika]], yaiku bagéyan medan kang kabentuk kanti cara ngobahaké ''muatan'' [[listrik]] ([[arus listrik]]) kang bisa ngetokaké [[gaya]] ing muatan listrik kang obah liyané.<ref name="internet1">{{id}}[http://bebas.ui.ac.id/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Fisika/0316%20Fis-2-5a.htm Magnit](26 September 2011)</ref> Puteran [[mekanika kuantum]] saka sawijiné [[partikel]] kang mbentuk medan magnet lan puteran kuwi dipengaruhi déning awaké dhéwé kaya arus listrik; kuwi kang nyebabaké medan magnet saka ''ferromagnet'' "permanen".<ref name="internet1"/> Sawijiné medan magnet yaiku ''medan vektor'': yaiku hubungan karo saben titik ing jero ruang vektor kang bisa malih manut obahing wektu.<ref name="internet1"/> Saka medan kuwi yaiku imbang karo arah dom [[kompas]] kang disèlèhaké ing jero medan kasebut.<ref name="internet1"/>
 
Kasil kerjané [[James Clerk Maxwell|Maxwell]] wis akèh nyawijiké listrik statis karo kamagnetan, kang ngasilaké sakumpuling patang kembaran ngenani medan kaloro kasebut.<ref name="internet2">{{id}}[http://elektroindonesia.com/elektro/ener32a.html Magnit](26 September 2011)</ref> Nanging, miturut rumus Maxwell, isih ana medan loro kang béda kang njelasaké gejala kang béda.<ref name="internet2"/> [[Albert Einstein|Einsteinlah]] kang bisa ngedohaké karo [[teori relativitas|relativitas khusus]], yaiku [[medan listrik]] lan medan magnet kuwi aspèk loro saka hal kang padha ([[tensor]] tingkat 2), lan ana sawijiné pengamat bisa ngrasakaké gaya magnet ing endi wong pengamat kuwi mau obah mung ngrasakaké gaya [[elektrostatik]].<ref name="internet2"/> Dadi, kanti cara nganggo ''relativitas'' khusus, gaya magnet yaiku wujud gaya elektrostatik saka muatan listrik kang obah, lan bisa diprakiraké saka pangetahuan bab gaya elektrostatik lan obahé muatan kasebut (relatif kanggo wong kang nngamati).<ref name="internet2"/>
 
==Cathetan suku==
866

besutan