Kaisar Chongzhen: Béda antara owahan

95 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
c
c
[[Gambar:Ming Chongzhen.jpg|thumb|250px|Kaisar Chongzhen]]
'''Kaisar Chongzhen''' ([[Hanzi]]: 崇祯, [[6 Februari]] [[1611]]-[[25 April]] [[1644]]) yaiku kaisar ka-16 lan kang pungkasan saka [[Dinasti Ming]]. Dheweke nguwasani tahta saka taun [[1627]] nganti tekan 1644. Lair karo jeneng '''Zhu Youjian''' (朱由检), yaiku anak ka lima saka [[Kaisar Taichang]]. Chongzhen gedhe ana ing lingkungan kang relatif tenang merga dheweke yaiku putra paling bungsu saka Kaisar Taichang kang ndadekake objek kanggo rebutan kekuasaan kaya kang tau dialami dening kakange, [[Kaisar Tianqi]].
Taun 1627, kakange mangkat lan dheweke kang marisi tahta, umure nalika jaman semana nembe 16 taun. Ora kaya kakange kang gumantung marang kasime, [[Wei Zhongxian]], dheweke duwe usaha kanggo mimpin pamrentahan kanthi independen. Chongzhen nyingkirake Wei lan [[Selir Ke]] kang wis suwe mimpim pamrentahan kanthi ora langsung.<ref name="kaisar">{{id}}[http://forum.detik.com/showthread.php?p=795432 forum.detik.com]</ref> Wei diasingake menyang [[Fengyang]], provinsi [[Anhui]]lan ana inh kana dheweke mati. Semana uga 262 kroni-kroni Wei, kabeh diasingake, dipecat, lan dieksekusi saka prentahe.
Chongzhen ngusahake kanggo mimpin pamrentahan tanpa gumantung marang para kasim lan sebisa-bisane nylametke dinastine kang wis bobrok. Dheweke uga rajin teka ana ing rapat-rapat pamrentahan. Nalika krungu pageblug kurang pangan ana ing sawijing daerah dheweke menehi prentah kanggo nangani kanthi cepet.
Kang disayangake yaiku, maksud apik saka Chongzhen kalangan karo korupsi kang wis ana ing pamrentahan lan kas negara kang wiwit entek. Perkara iki ngangeli dheweke kangggo nggolek pejabat kang kompeten kanggo ngisi posisi penting ana ing pamrentahan. Kang luwih parah meneh yaiku sfat saka Chongzhen kang [[paranoid]], dheweke luwih curiga marang pejabat-pejabat kang kompeten lan nibakake ukuman mati kanthi sembrana marang para pejabat mau. Salah sijine kang dadi korbane yaiku [[Yuan Chonghuan]], jendral kang duwe jasa gedhe kanggo nahan serbuan suku [[Manchu]] ana ing wates lor.
4.395

besutan