Cello: Béda antara owahan

1.215 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.1) (bot Menambah: id:Cello)
Tidak ada ringkasan suntingan
}}
'''Cello''' utawa kang nduweni jeneng jangkep '''Violoncello''' iku salah siji piranti [[musik]] kang anggone nganggo kanthi cara digesek. Piranti iki kagolong piranti musik kulawarga [[piyul]]. Wong kang nggunakake cello diarani ''cellis''. Cello iku piranti musik kang misuwur ing minangka piranti musik tunggal, musik kamar, lan dadi pondasi suwara [[orkestra]] moderen.
Nama cello adalah singkatan dari kata dalam bahasa Italia violoncello, yang berarti "violone kecil". Violone adalah sebuah instrumen yang kuno, sebuah viol besar, yang mirip dengan bass modern.
 
Cello asring dikaitke karo [[musik]] klasik [[Eropa]]. Piranti iki dadi bageyan saka orkestra dan menehi suwara kbas ing ''kuwartet'' gesek, lan dadi bageyan saka kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.
 
Cello gaweane kang aling misuwur iku gaweane ''J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello'', kang biyasane dikenal minangka ''Bach Cello Suites''. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane ''Haydn Cello Concerto #1 in C major''. Repertoar standar jaman romanti kagolong ''Cello Concerto in B minor'' dening [[Antonín Dvořák]], ''Cello Concerto in E minor'' dening [[Elgar]], lan loro sonata dening [[Brahms]]. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad ka-20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan dening [[Paul Hindemith]] (opus 25) lan [[Zoltán Kodály]] (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero ''genre Avant Garde'' wis nguripake meneh kaluwesan piranti musik. Tuladhane yaiku ''Night of the Four Moons'' dening [[George Crumb]].
 
[[Kategori:Musik]]
5.491

besutan