Mi: Béda antara owahan

376 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
mbusak gambar , pasang Infobox
c (r2.7.1) (bot Mengubah: vi:Mì sợi)
(mbusak gambar , pasang Infobox)
{{Infobox Makanan
[[Gambar:mi.jpg|right|thumb|237px|mi]]
| name = '''Mi'''
| image = [[File:Razali noodles.jpg|200px|]]
| caption = Mi goreng
| alternate_name =
| country = Cina
| region = Asia,Jepang,Koréa,Taiwan uga Éropah
| creator =
| course =
| served =
| main_ingredient = Gandum
| variations =
| calories =
| other =
}}
 
'''Mi''' utawa '''mie''' yaiku salah sawijining panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususe ing [[Asia Wetan]] lan [[Asia Tenggara. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawe ing [[Cina]] nalika jaman pamarintahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mie nyebar tekan [[Jepang]], [[Korea]], [[Taiwan]] lan negara-negara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sejarah, ing [[Éropah]], mie mulai dikenal sakwise [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[Eropa]], mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
'''Mi'''Sejatine utawaseni '''mie'''nggiling yaiku[[gandum]] salahwis sawijiningana pangananluwih paling misuwurdhisik ing [[AsiaWétan Tengah]], kususekaya ing Asia Wetan[[Mesir]] lan Asia Tenggara[[Persia]]. MiturutAsale, cathetanmie sajarahdiproduksi kanthi manuwal, mienembe kapisanantaun digawe700-an ingana [[Cina]]mesin nalikakanggo jamannggawe pamarintahanmie [[dinastising Han]]ukurane cilik nganggo alat mekanik. SakaT.Masaki [[Cina]],tahun mie1854 nyebarbisa tekannggawe [[Jepang]],mesin [[Korea]],kanggo [[Taiwan]]nggawe lanmie negara-negaramekanik ingkang [[Asiabisa Tenggara]]mroduksi tekanmie kanthi [[Eropa]]masal. MiturutSakawit buku-bukuiku, mie ngalami sejarahakeh perkembangan, kaya ing [[EropaCina]], mie mulai dikenaldiproduksi sakwisemie [[Marcoinstant Polo]]kang nekanijenenge [[CinaChicken Ramen]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[EropaJepang]], miejenenge saiki[[Saparo dadi pasta kaya kang kita mangerteniRamen]] saiki(1962).<ref name="internet 12">{{id}}[http://wwwkopi-luwak.lintasberitalefora.com/Lifestyle2009/Kuliner02/21/sejarah-dan-aneka-jenis-mie/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberitakopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sejatine seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Timur Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Persia]]. Asale, mie diproduksi kanthi manuwal, nembe taun 700-an ana mesin kanggo nggawe mie sing ukurane cilik nganggo alat mekanik. T.Masaki tahun 1854 bisa nggawe mesin kanggo nggawe mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akeh perkembangan, kaya ing [[Cina]] mulai diproduksi mie instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">{{id}}[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jenis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Jinis-jinis Mie==
4.454

besutan