Abad Renaisans: Béda antara owahan

14 bèt wis dibusak ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:Antonello_da_Messina_008.jpg|thumb|200px|Lukisan dening Antonello da Messina saka zaman Renaisans]]
 
'''Abad Renaisans''' utawa '''Jaman Renaisans''' yaiku jaman laire kabudayan [[Yunani]]-[[Romawi]] ing [[Eropa]] nalika abad ka 15 nganti 16 M.<ref name="Simon">Simon Petrus L. T. .2004.Petualangan Intelektual. Yogyakarta.Kanisius.176-180.</ref> Kadadeyn iku kawiwitan sawise ana pengaruh saka [[agama Kristen]] ing kabudayan sing wis ana.<ref name="Simon"></ref> Nanging, [[wong|wong-wong]] ing jaman saiki wis nggoleki pathokan utawa panutan anyar kanggo gantingganti kabudhayan Yunani-Romawi kang wis dikenal kanthi apik.<ref name="Simon"></ref> Kabudhayan klasik iki uga dipuja lan didadikake panutan kabeh peradaban manungsa kang ana.<ref name="Simon"></ref><ref name="Gordon" >Campbell, Gordon. The Oxford Dictionary of the Renaissance. (2003). 862 .</ref>
 
Kebudayaan Yunanni-Romawi yaiku kabudayaan kang manggonake manungsa dadi '''subjek'' kang utama.<ref name="Simon"/> [[Filsafat Yunani]], tuladhane kang nampilake [[manungsa]] dadi makhluk kang berpikir terus-menerus mahamake ngenani lingkungan alame lan uga nentokake prinsip-prinsip kanggo tindakane dhewe kanggo kamulyaning urip (''eudaimonia'').<ref name="Hale"> Hale, John. The Civilization of Europe in the Renaissance. (1994). 648.</ref> Kesustraan Yunani, yuladhane kisah ngenani [[Odisei]] karya [[penyair]] Yunani Kuna, [[Homerus]], nyeritakake babagan keberanian manungsa njelajahi sawijining dunia kang kebak kanthi tantangan lan pengalaman anyar.<ref name="Hale"/> Arsitektur ala Yunani-Romawi ngambarake kemampuan manungsa nalika nciptake harmoni saka aturan ukum, kekuatan, lan keindahan.<ref name="Hale"/> Sakliyane kuwi, kemampuan bangsa Romawi ana ing babagan tehnik lan kemampuan berorganisasi pantes kanggo oleh dukungan.<ref name="Hale"/> Kabeh perkara iki jelas nuduhake yen kabudayaan Yunani-Romawi menehi panggon kang utama kanggo manungsa ana ing kosmos.<ref name="Hale"/> Pandangan kang biasa dijenengi karo [[''Humanisme Klasik'']].<ref name="Hale"/>
Kebudhayan Yunani-Romawi iku kabudhayan kang manggonake manungsa dadi ''subjek'' utawa sing nglakoni kang utama.<ref name="Simon"/> Salah sijine yaiku [[Filsafat Yunani]], ing kono nduduhake yen [[manungsa]] iku makhluk kang nduweni pikiran lan mikir selawase ngenani ndonya lan nentokake apa kang kudu dilakokni supaya bisa urip, lan isa oleh kamulyan (''eudaimonia'').<ref name="Hale"> Hale, John. The Civilization of Europe in the Renaissance. (1994). 648.</ref>
 
Ing kasustraan Yunani, tuladhane crita ngenani [[Odisei]] dening [[penyair]] Yunani Kuna, [[Homerus]] kang nyritakake babagan wanine manungsa mubengi ndonya sautuhe kanthi kebak tantangan lan crita pengalaman anyar.<ref name="Hale"/> Arsitektur gaya Yunani-Romawi nggambarake yen manungsa iku bisa gawe seasambungan kang tentrem ing antarane ndonya ukum, kakuwatan, lan kaendahan.<ref name="Hale"/> Sakliyane kuwi, [[Bangsa Romawi]] uga nduweni kaprigelan ing babagan organisasi. Kabeh iku mau nuduhake yen kabudayaan Yunani-Romawi menehi panggon kang utama kanggo manungsa kang ana ing kosmos.<ref name="Hale"/> Pandangan kang biasa dijenengi karo [[''Humanisme Klasik'']].<ref name="Hale"/>
 
 
5.491

besutan