Abad Renaisans: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
ngrapèkaké sithik
Tidak ada ringkasan suntingan
(ngrapèkaké sithik)
{{inuseuntil |30 Oktober 2011}}
[[Gambar:Antonello_da_Messina_008.jpg|thumb|200px|Lukisan dening Antonello da Messina saka zaman Renaisans]]
 
'''Abad Renaisans''' utawa '''Jaman Renaisans''' yaiku jaman lairelair ulang kabudayan [[Yunani]]-[[Romawi]] ing [[Eropa]] nalika abad kakaping 15 nganti 16 M.<ref name="Simon">Simon Petrus L. T. .2004.Petualangan Intelektual. Yogyakarta.Kanisius.176-180.</ref> KadadeynKadadéyan iku kawiwitan sawisesawisé ana pengaruhpangaruh saka [[agama Kristen]] ing kabudayan sing wis ana.<ref name="Simon"></ref> Nanging, [[wong|wong-wong]] ing jaman saiki wis nggolekinggolèki pathokan utawa panutan anyar kanggo ngganti kabudhayan Yunani-Romawi kang wis dikenal kanthi apik.<ref name="Simon"></ref> Kabudhayan klasik iki uga dipuja lan didadikakedidadèkaké panutan kabehkabèh ''peradaban'' manungsa kang ana.<ref name="Simon"></ref><ref name="Gordon" >Campbell, Gordon. The Oxford Dictionary of the Renaissance. (2003). 862 .</ref>
 
KebudhayanKabudayan Yunani-Romawi iku kabudhayankabudayan kang manggonakemanggonaké manungsa dadi ''subjeksubjèk'' utawa sing nglakoni kang utama.<ref name="Simon"/> Salah sijinesijiné yaiku [[Filsafat Yunani]], ing kono nduduhakenuduhaké yenyèn [[manungsa]] iku makhluk kang nduweninduwèni pikiran lan mikir selawasesalawasé ngenani ndonyadonya lan nentokakenentokaké apa kang kudu dilakoknidilakoni supaya bisa urip, lan isa oleh kamulyan (''eudaimonia'').<ref name="Hale"> Hale, John. The Civilization of Europe in the Renaissance. (1994). 648.</ref>
 
Ing kasustraankasustran Yunani, tuladhanetuladhané crita ngenani [[Odisei]] dening [[penyair]] Yunani Kuna, [[Homerus]] kang nyritakakenyritakaké babagan waninewaniné manungsa mubengi ndonya sautuhesautuhé kanthi kebak tantangan lan crita pengalaman anyar.<ref name="Hale"/> Arsitektur gaya Yunani-Romawi nggambarakenggambaraké yenyèn manungsa iku bisa gawenggawé seasambungansesambungan kang tentrem ing antaraneantarané ndonyadonya ukum, kakuwatan, lan kaendahankaéndahan.<ref name="Hale"/> SakliyaneSaliyané kuwi, [[Bangsa Romawi]] uga nduweninduwèni kaprigelan ing babagan organisasi. KabehKabèh iku mau nuduhakenuduhaké yenyèn kabudayaan Yunani-Romawi menehimènèhi panggon kang utama kanggo manungsa kang ana ing kosmos.<ref name="Hale"/>
 
 
== Cathetan Sukusuku ==
{{reflist}}