Kaisar Chongzhen: Béda antara owahan

45 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
wkfy, -{{inuseuntil| 18 Oktober 2011}}
c (r2.7.1) (bot Menambah: id:Kaisar Chongzhen)
c (wkfy, -{{inuseuntil| 18 Oktober 2011}})
{{inuseuntil| 18 Oktober 2011}}
[[Gambar:Ming Chongzhen.jpg|thumb|250px|Kaisar Chongzhen]]
'''Kaisar Chongzhen''' ([[Hanzi]]: 崇祯, [[6 Februari]] [[1611]]-[[25 April]] [[1644]]) yaiku kaisar ka-16 lan kang pungkasan saka [[DinastiWangsa Ming]].<ref name="kaisar1">{{id}}[http://id-id.facebook.com/chinese.indo/posts/199771963380365 印尼华人: CHONGZHEN, KAISAR TERAKHIR DINASTI MING]</ref> DhewekeDhèwèké nguwasani tahta saka taun [[1627]] nganti tekan 1644.<ref name="kaisar1"/> Lair karo jeneng '''Zhu Youjian''' (朱由检), yaiku anak ka lima saka [[Kaisar Taichang]].<ref name="kaisar1"/> Chongzhen gedhe ana ing lingkungan kang relatif tenang merga dheweke yaiku putra paling bungsu saka Kaisar Taichang kang ndadekake objek kanggo rebutan kekuasaan kaya kang tau dialami dening kakange, [[Kaisar Tianqi]].<ref name="kaisar1"/>
Taun 1627, kakange mangkat lan dheweke kang marisi tahta, umure nalika jaman semana nembe 16 taun.<ref name="kaisar1"/> Ora kaya kakange kang gumantung marang kasime, [[Wei Zhongxian]], dheweke duwe usaha kanggo mimpin pamrentahan kanthi independen.<ref name="kaisar1"/> Chongzhen nyingkirake Wei lan [[Selir Ke]] kang wis suwe mimpim pamrentahan kanthi ora langsung.<ref name="kaisar">{{id}}[http://forum.detik.com/showthread.php?p=795432 forum.detik.com]</ref> Wei diasingake menyang [[Fengyang]], provinsi [[Anhui]]lan ana inh kana dheweke mati.<ref name="kaisar1"/> Semana uga 262 kroni-kroni Wei, kabeh diasingake, dipecat, lan dieksekusi saka prentahe.<ref name="kaisar1"/>
Chongzhen ngusahake kanggo mimpin pamrentahan tanpa gumantung marang para kasim lan sebisa-bisane nylametke dinastine kang wis bobrok.<ref name="kaisar"/> Dheweke uga rajin teka ana ing rapat-rapat pamrentahan. Nalika krungu pageblug kurang pangan ana ing sawijing daerah dheweke menehi prentah kanggo nangani kanthi cepet.<ref name="kaisar"/>
Kang disayangake yaiku, maksud apik saka Chongzhen kalangan karo korupsi kang wis ana ing pamrentahan lan kas negara kang wiwit entek.<ref name="kaisar"/> Perkara iki ngangeli dheweke kangggo nggolek pejabat kang kompeten kanggo ngisi posisi penting ana ing pamrentahan.<ref name="kaisar"/> Kang luwih parah meneh yaiku sfat saka Chongzhen kang [[paranoid]], dheweke luwih curiga marang pejabat-pejabat kang kompeten lan nibakake ukuman mati kanthi sembrana marang para pejabat mau.<ref name="kaisar"/> Salah sijine kang dadi korbane yaiku [[Yuan Chonghuan]], jendral kang duwe jasa gedhe kanggo nahan serbuan suku [[Manchu]] ana ing wates lor.<ref name="kaisar"/>
 
Lair mawa jeneng '''Zhu Youjian''' (朱由检), arupa anak nomer lima saka [[Kaisar Taichang]].<ref name="kaisar1"/> Chongzhen gedhé ana ing lingkungan kang rélatif tentrem merga dhèwèké arupa putra ragil saka Kaisar Taichang kang ndadèkaké objèk kanggo rebutan kakuwasan kaya kang tau dialami déning kakangné, [[Kaisar Tianqi]].<ref name="kaisar1"/>
{{rintisan}}
 
==Cathetan Suku==
Taun 1627, kakangekakangné mangkat lan dhewekedhèwèké kang marisi tahta, umureumuré nalika jaman semana nembenembé 16 taun.<ref name="kaisar1"/> Ora kaya kakangekakangné kang gumantung marang kasimekasimé, [[Wei Zhongxian]], dhewekedhèwèké duweduwé usaha kanggo mimpin pamrentahanpamaréntahan kanthi independenindhepèndhen.<ref name="kaisar1"/> Chongzhen nyingkirakenyingkiraké Wei lan [[Selir Ke]] kang wis suwesuwé mimpim pamrentahanpamaréntahan kanthi ora langsung.<ref name="kaisar">{{id}}[http://forum.detik.com/showthread.php?p=795432 forum.detik.com]</ref> Wei diasingakediasingaké menyang [[Fengyang]], provinsi [[Anhui]] lan ana inhing kana dhewekedhèwèké mati.<ref name="kaisar1"/> Semana uga 262 kroni-kroni Wei, kabehkabèh diasingakediasingaké, dipecat, lan dieksekusidièksekusi saka prentahepréntahe.<ref name="kaisar1"/>
 
Chongzhen ngusahakengusahaké kanggo mimpin pamrentahanpamaréntahan tanpa gumantung marang para kasim lan sebisasabisa-bisanebisané nylametkenylametaké dinastinewangsané kang wis bobrok.<ref name="kaisar"/> DhewekeDhèwèké uga rajinsregep teka ana ing rapat-rapat pamrentahanpamaréntahan. Nalika krungu pageblug kurang pangan ana ing sawijing daerahdhaérah dhewekedhèwèké menehimènèhi prentahpréntah kanggo nangani kanthi cepet.<ref name="kaisar"/>
 
Kang disayangakeÉmané yaiku, maksudniat apik sakabeciké Chongzhen kalangankaalangan karodéning korupsi kang wis ana ing pamrentahanpamréntahan lan kas negara kang wiwit entekèntèk.<ref name="kaisar"/> Perkara iki ngangelingangèlaké dhewekedhèwèké kangggo nggolekgolèk pejabat kang kompetenkompetèn kanggo ngisi posisi pentingwigati ana ing pamrentahanpamaréntahan.<ref name="kaisar"/> Kang luwih parah menehmenèh yaiku sfatsifat saka Chongzhen kang [[paranoid]], dhewekedhèwèké luwih curigacubriya marang pejabat-pejabat kang kompetenkompetèn lan nibakakenibakaké ukuman matipati kanthi sembrana marang para pejabat mau.<ref name="kaisar"/> Salah sijinesijiné kang dadi korbanekorbané yaiku [[Yuan Chonghuan]], jendraljéndral kang duweduwé jasa gedhegedhé kanggo nahan serbuanserangan suku [[Manchu]] ana ing wates lor.<ref name="kaisar"/>
 
==Cathetan Sukusikil==
{{reflist}}
 
== Pranala Njabanjaba ==
Cheng Qinhua, ''Tales of the Forbidden City'', Bejing: Foreign Languages Press, 1997.
 
{{Kotak_mulai}}
{{Kotak_suksesi | pendahulu = [[Kaisar Tianqi]] | pengganti = [[Kaisar Hongguang]] | jabatan = [[Kaisar Tiongkok]] | tahun = ([[DinastiWangsa Ming]])<br />1627–1644}}
{{Kotak_selesai}}
 
{{lifetime|1611|1644|Chongzhen}}
 
{{bio-stub}}
[[Kategori:Tokoh Dinasti Ming|Chongzhen]]
[[Kategori:Tokoh yangWangsa bunuh diriMing|Chongzhen]]
[[Kategori:Tokoh Dinastising Mingnglalu|Chongzhen]]
 
[[ca:Emperador Chongzhen]]
8.252

besutan