Asal Usul Keraton Pati Pesantenan: Béda antara owahan

55 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Asal Usul Keraton Pati Pegantenan dipunalihaken dhumateng Asal Usul Keraton Pati Pesantenan)
Adipati Yudapati mimpin langsung para prajurit banjur maréntahken penggempuran. Nalika perang, Adipati Yudapati kena tombak lan pedang. Dhèwèké mati banjur prajurit sing isih padha nyerah. Sanalika iku prajurit Carangsoka lunjak-lunjak saking senenge. Banjur R. Kembangjaya diwènèhi gelar Adipati Carangsoka lan didadékaké bojoné Dewi Rayungwulan. Ki Dalang Sapanyana didadékaké patihé R. Kembangjaya. Ambarwati lan Ambarsari disunting karo R. Sukmoyono.
Sawisé kabèh tentrem kadipatèn Carangsoka, Mojosemi lan Paranggaruda didadèkaké siji dipimpin karo R. Kembangjoyo. Kadipatèn iku didadèkaké siji kanthi cara mbabat alas Kemiri direwangi R. Sapanyana patihé, mbangun pusat pamarintahan anyar supaya luwih cedhak anggoné ngawasi Paranggaruda taklukané. Wektu mbabat alas Kemiri ketemu karo wong dodol dawet jenenge Sagola utawa P. Onggo, R. Kembangjoyo tuku kanggo persediaan dhèwèké lan prajurité. Dawet kang digawé saka pati wit [[arèn]], diwènèhi santen saka [[klapa]], digebyur santen lan [[gula]] arèn. Saka iku R. Kembangjoyo duwe gagasan yen kraton sing anyar diwènèhi jeneng Pati Pesantenan. Ngadegé kurang luwih taun 1292 M, miturut silsilah raja sakdurungé kejayaan Majapahit.
 
[[Kategori:Dongeng Pati]]
[[Kategori:Kabupaten Pati]]
866

besutan