Tradhisi Ya Qawiyyu: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Ya-Qowiyyu.jpeg|250px|thumb|Apeman Ya Qawiyyu.]]
'''''Tradhisi Ya Qawiyyu''''' yaiku salah sawijining tradhisi kang ana ing kutha [[Klathen|Klathèn]]. Tradhisi kang ana ing kecamatan [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]], [[Klathen|Klathèn]] iki biyèn dikenalaké déning tokoh Islam kang aran [[Ki Ageng Gribig]].<ref name="Jogjatrip">'' [http://www.jogjatrip.com/en/encyclopedia/detail/365/ki-ageng-gribig jogjatrip.com]'' diaksès 17 Oktober 2011 </ref> Ki Ageng Gribig kuwi katurunan saka [[Raden Mas Guntur]] utawa [[Wasibagno]], katurunan saka [[Raja Brawijaya]] saka [[Majapahit]]. Ki Ageng Gribig kang jeneng enomé [[Syekh Wasibagno Timur]] lelana tekan [[Gunung Merapi]]. Wit [[Jati (tanduran)|Jati]] enom dipilih panggon donga lan tekan saiki dikenal dadi Jatinom.<ref name="kompas"> [http://citizenimages.kompas.com/citizen/view/60738-Tradisi-Ya-Qowiyyu kompas.com]''diaksès 17 Oktober 2011.</ref>
 
''Apeman Ya Qawiyyu'' bareng suwé urip ana ing Jatinom lan nyebarké [[Islam]], sawijining dina [[Ki Ageng Gribig]] munggah kaji. Mulih saka [[Mekah]] [[Ki Ageng Gribig]] gawa banyu zam-zam lan [[roti gimbal]]. Ki Ageng lan Nyi Ageng arep mbagi olèh-olèhé saka Arab kanggo tangga-tanggané nanging jebulé kurang. Sabanjuré Ki Ageng ngongkon Nyi Ageng gawé roti sing kaya roti gimbal. Roti iki awalé dijenengi ''afwan'' (basa Arab), sing tegesé "njaluk pangapura". Nanging jenengé wong Jawa ngucapké afwan suwé-suwé dadi ''[[apem]]''. Pambagéyan apem kuwi suwé-suwé dadi pakulinan masarakat [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]].<ref>Yudono, Jodhi, ''[http://oase.kompas.com/read/2010/01/29/18474495/Upacara..quot.Ya.Qowiyyu.quot..Sebar.4.5.Ton.Kue.Apem Upacara "Ya-Qowiyyu" Sebar 4,5 Ton Kue Apem]'', 29 Januari 2010, © 2008 - 2011 KOMPAS.com - All rights reserved. Diaksès 21 Oktober 2011.</ref>