Kécap: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
-{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
c (r2.5.2) (bot Mengubah: ar:صلصة الصويا)
(-{{inuseuntil|31 Juli 2011}})
{{inuseuntil|31 Juli 2011}}
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|thumb|250 px|Kecap kang rasane asin lan legi]]
'''Kécap''' yaiku salah siji [[bumbu]] utawa penyedap masakan kang wujudé cairan kang wernané [[ireng]].<ref name="internet2"/> Kécap rasané ana kang legi lan ana uga kang asin.<ref name="internet2"/>
Bahan dhasar kanggo nggawé kécap yaiku [[dhelekedhelé]] utawa [[dhelékedhelé ireng]].<ref name="internet2"/> Ananging ana uga kécap kang digawedigawé saka banyu [[klapa]]. Kécap kang digawé saka [[banyu]] klapa umumé rasané asin.<ref name="internet2"/> Kécap legi biyasané kenthel lan digawé saka dhelékedhelé ananging kecapkécap asin umumé luwih éncérèncèr lan digawé saka dhelékedhelé kanthi komposisi [[uyah]] kang luwih akéh, utawa ana uga kang digawé saka [[iwak]] lautsegara.<ref name="internet2"/> Saliyané saka bahan dhasar dhelékedhelé utawa dhelékedhelé ireng lan banyu klapa, kecapkécap uga ana kang digawé saka [[ampas]] padhet saka ampas [[tahu]].<ref name="internet2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/16737345/MAKALAH-KECAP scribd.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Carane nggawe==
Umume kécap digawé lan diprodhuksi ing usaha kang skalané cilik utawa menengah, saliyané iku kécap uga dadi usaha rumah tangga.<ref name="internet1"/> Ananging saben [[industri]] kécap nduwé bumbu rahasia utawa resep khusus saenggasaéngga rasané kécap kang diasilaké nduwéninduwèni rasa kang luwih énak yèn dibandhingaké kécap liyané.<ref name="internet1"/>
Carané nggawé kécap, sepisanan dhelékedhelé di[[ferméntasi]] karo [[kapang]] ''Aspergillus sp.'' lan ''Rhizopus sp.'' <ref name="internet1"/>Dele banjur dadi kaya [[témpé]] dhelékedhelé. <ref name="internet1"/>Témpé iki banjur digaringaké lan direndhem ing larutan uyah.<ref name="internet1"/> Uyah kalebu [[senyawa]] kang selektif karo mikroba.<ref name="internet1"/> Mung [[mikroba]] kang tahan uyah kang bisa thukul ing rendheman dhelékedhelé iki.<ref name="internet1"/> Mikroba kang thukul ing rendeman banyu dhele iki umume mikroba jinis [[khamir]] lan [[bakteribaktèri]] kang tahan uyah kayata khamir ''Zygosaccharomyces'' lan bakteri [[susu]] ''Lactobacillus''.<ref name="internet1"/> [[Mikroba]] iki bisa ngrombak [[protein]] dadi asam-[[asam amino]] lan komponen ''rasa'' lan ''aroma''. <ref name="internet1"/>Saliyané iku [[bakteri]] jinis iku uga ngasilaké asam.<ref name="internet1"/>[[Fermentasi]] bisa dadi yèn kadar uyah dhuwur yaiku antarané 15 nganti 20%.<ref name="internet1"/>
Bahan-bahan kang dibutuhaké kanggo nggawé kécap yaiku dhelékedhelé, uyah, lan laru tempé.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/Pengolahan_pangan_idx.php?doc=6c10 Pembuatan kecap pada situs Warintek iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
==Chatetan suku==
[[Kategori:Kecap]]
[[Kategori:Bumbu]]
[[Kategori:Panganan asil FermentasiFermèntasi]]
 
[[ar:صلصة الصويا]]
78.624

besutan