Hendrik Antoon Lorentz: Béda antara owahan

28 bèt wis dibusak ,  8 taun kepungkur
c
ngrapèkaké sithik
c (r2.7.2) (bot Menambah: su:Hendrik Antoon Lorentz)
c (ngrapèkaké sithik)
{{inuseuntil|10 Oktober 2011}}
{{Infobox_Scientist
| name = Hendrik Antoon Lorentz
| caption = Hendrik Antoon Lorentz
| birth_date = {{birth date|1853|7|18}}
| birth_place = [[Arnhem]], [[NetherlandsWalanda]]
| death_date = {{death date and age|1928|2|4|1853|7|18}}
| death_place = [[Haarlem]], [[BelandaWalanda]]
| residence = [[BelandaWalanda]]
| nationality = [[BelandaWalanda]]
| field = [[Fisika]]
| alma_mater = [[Universitas Leiden]]
| doctoral_students = [[Geertruida de Haas-Lorentz|Geertruida L. de Haas-Lorentz]]<br />[[Adriaan Fokker]]<br />[[Leonard Ornstein]]
| known_for = [[Radiasi elektromagnetik|Teori radiasi EM]]
| prizes = [[BerkasFile:Nobel prize winner.svg|20px]] [[Penghargaan Nobel dalam Fisika]] (1902)
| religion =
| footnotes =
}}
'''Hendrik Antoon Lorentz''' ([[1853]]-[[1928]]) yaiku [[fisikawan]] [[Walanda]] kang entukbisa menangakemenangaké [[Penghargaan Nobel ana ing babagan Fisika]] bebarengan karo [[Pieter Zeeman]] nalika taun [[1902]].<ref name="internet1">{{id}}[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1902/lorentz-bio.html obelprize.org]</ref>
DilairakeDilairaké ing Kutha [[Arnhem]], Walanda.<ref name="internet1"/> DhewekeDhèwèkée sinau ana ing [[Universitas Leiden]].<ref name="internet1"/> Nalika umur 19 [[taun]] dhewekedhèwèké banjur mbalikbali menyang Arnhem lan mulang ana ing sawijining [[SMA]].<ref name="internet1"/> Disambi mulang dhewekedhèwèké nyambi karo nyiapake [[tesis]] doktoral kang ngambake teori [[James Clerk Maxwell]] ngenani babagan [[elektromagnet]] kang isine rincian saka [[pemantulan cahaya|pemantulan]] lan [[pembiasan cahaya]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1878]] dheweke dadi [[guru besar]] babagan [[fisika teoretis]] ana ing [[LeydenLeiden]] kang dadi panggon makarya pisanane.<ref name="internet1"/> Antoon manggon ing Arnhem saksuwenesuwéné 34 taun, banjur sakwise kuwi pindah menyang [[Haarlem]].<ref name="internet1"/>
Lorentz nerusake pakaryane kanggo nyederhanake [[teori Maxwell]] lan ngenalakenepungaké gagasan yen [[medan elektromagnetik]] ditimbulake dening muatan listrik ana ing tingkat [[atom]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1896]], salah siji [[mahasiswa]]ne kang jenenge [[Pieter Zeeman]] nemokake yen garis spektral atom ana ing [[medan magnet]] kepecah dadi komponen kang [[frekuensi]]ne rada beda.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.historyofscience.nl/author.cfm?RecordId=5 ''Hendrik Antoon Lorentz 1853 – 1928'']</ref> Perkara mau mbenerake pekerjaan Lorentz, mula saka kuwi womh sakloron banjur dianugerahi [[Hadiah Nobel]] nalika taun 1902.<ref name="internet2"/> Taun [[1895]], Lorentz entuk seperangkat persamaan kang ntransformasikake kuantitas [[elektromagnetik]] saka sawijining kerangka acuan marang kerangka acuan liyane kang gerak relatif marang kang pisanan.<ref name="internet2"/> Pentinge penemuan iku nembe disadari 10 taun sakwise nalika [[Albert Einstein]] ngemukake teori [[relativitas khusus]].<ref name="internet2"/> Lorentz (lan fisikawan [[Irlandia]] [[G.F. Fitzgerald]] kanthi independen) ngusulake yen kasil negatif [[eksperimen Michelson-Morley]] bisa dipahami.<ref name="internet2"/>
{{rintisan}}
== Cathetan Suku ==