Hendrik Antoon Lorentz: Béda antara owahan

37 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
ngrapèkaké sithik
c (ngrapèkaké sithik)
c (ngrapèkaké sithik)
}}
'''Hendrik Antoon Lorentz''' ([[1853]]-[[1928]]) yaiku [[fisikawan]] [[Walanda]] kang bisa menangaké [[Penghargaan Nobel ana ing babagan Fisika]] bebarengan karo [[Pieter Zeeman]] nalika taun [[1902]].<ref name="internet1">{{id}}[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1902/lorentz-bio.html obelprize.org]</ref>
Dilairaké ing Kutha [[Arnhem]], Walanda.<ref name="internet1"/> Dhèwèkée sinau ana ing [[Universitas Leiden]].<ref name="internet1"/> Nalika umur 19 [[taun]] dhèwèké banjur bali menyang Arnhem lan mulang ana ing sawijining [[SMA]].<ref name="internet1"/> Disambi mulang dhèwèké nyambi karo nyiapake [[tesis]] doktoral kang ngambake teori [[James Clerk Maxwell]] ngenani babagan [[elektromagnet]] kang isineisiné rincian saka [[pemantulan cahaya|pemantulan]] lan [[pembiasan cahaya]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1878]] dhewekedhèwèké dadi [[guru besar]] babagan [[fisika teoretis]] ana ing [[Leiden]] kang dadi panggon makarya pisananepisanané.<ref name="internet1"/> Antoon manggon ing Arnhem suwéné 34 taun, banjur sakwise kuwi pindah menyang [[Haarlem]].<ref name="internet1"/>
Lorentz nerusakenerusaké pakaryanepakaryané kanggo nyederhanakenggawe luwih prasaja [[teori Maxwell]] lan nepungaké gagasan yenyèn [[medan elektromagnetik]] ditimbulakeditimbulaké deningdéning muatan listrik ana ing tingkat [[atom]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1896]], salah siji [[mahasiswa]]ne kang jenengejenengé [[Pieter Zeeman]] nemokakenemokaké yenyèn garis spektralspéektral atom ana ing [[medan magnet]] kepecahkapecah dadi komponenkomponèn kang [[frekuensi]]ne rada bedabéda.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.historyofscience.nl/author.cfm?RecordId=5 ''Hendrik Antoon Lorentz 1853 – 1928'']</ref> Perkara mau mbenerakembeneraké pekerjaanpakaryan Lorentz, mula saka kuwi womhwong sakloron banjur dianugerahi [[Hadiah Nobel]] nalika taun 1902.<ref name="internet2"/> Taun [[1895]], Lorentz entukèntuk seperangkatsaprangkat persamaan kang ntransformasikakentransformasèkaké kuantitaskwantitas [[elektromagnetik]] saka sawijining kerangka acuan marang kerangka acuan liyaneliyané kang gerak relatifrélatif marang kang pisanan.<ref name="internet2"/> PentingeWigatiné penemuanpanemon iku nembenembé disadari 10 taun sakwisesawisé nalika [[Albert Einstein]] ngemukakenyatakaké teoritéori [[relativitas khusus]].<ref name="internet2"/> Lorentz (lan fisikawan [[Irlandia]] [[G.F. Fitzgerald]] kanthi independen) ngusulakengusulaké yenyèn kasil negatifnégatif [[eksperimen Michelson-Morley]] bisa dipahami.<ref name="internet2"/>
{{rintisan}}
== Cathetan Suku ==