Origenes: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
-{{inuseuntil|30 Oktober 2011}}, typo
c (r2.7.1) (bot Mengubah: sk:Órigenes)
c (-{{inuseuntil|30 Oktober 2011}}, typo)
[[Gambar:Origen.jpg|thumb|right|Origenes, cendekiawan terhebatpaling hébat abad ketigakatelu]]
{{inuseuntil|30 Oktober 2011}}
'''Origenes''' ([[Basabasa Yunani]]: {{polytonic|Ὠριγένης}}) lair ing [[Alexandria]] sekitarwatara taun [[185]].<ref name="internet1">{{id}}[http://biokristi.sabda.org/origenes Origenes ] (DipuntingaliDiaksès tanggal 3 Agustus 2011) </ref> DhewekeDhèwèké asaleasalé saka kaluargakeluwarga [[Kristen]] kang salehsalèh.<ref name="internet1"/> Kira-kira ing taun [[201]], bapak saka salah sijinesijiné tokoh gerejagréja kang misuwur kuwi, [[Leonidas]], dipenjaradikunjara ing sapanggonan disiksa deningdéning [[Septimus Severus]].<ref name="internet1"/> Origenes nulis surat kanggo bapakebapaké kang ana ing penjarapakunjaran supaya ora mbalelambaléla Kristus demi keluarganekeluwargané.<ref name="internet1"/> Nanging Origenes pengenpéngin nyerahkenyerahaké awakeawaké ing panguasapanguwasa supaya bisa dadi martir bareng-bareng karo bapakebapaké, nanging ibukeibuné nglarang lan delikendhelikaké pakeanesandhangané supaya ora lunga.<ref name="internet1"/>
[[Gambar:Origen.jpg|thumb|right|Origenes, cendekiawan terhebat abad ketiga]]
'''Origenes''' ([[Basa Yunani]]: {{polytonic|Ὠριγένης}}) lair ing [[Alexandria]] sekitar taun [[185]].<ref name="internet1">{{id}}[http://biokristi.sabda.org/origenes Origenes ] (Dipuntingali tanggal 3 Agustus 2011) </ref> Dheweke asale saka kaluarga [[Kristen]] kang saleh.<ref name="internet1"/> Kira-kira ing taun [[201]], bapak saka salah sijine tokoh gereja kang misuwur kuwi, [[Leonidas]], dipenjara ing sapanggonan disiksa dening [[Septimus Severus]].<ref name="internet1"/> Origenes nulis surat kanggo bapake kang ana ing penjara supaya ora mbalela Kristus demi keluargane.<ref name="internet1"/> Nanging Origenes pengen nyerahke awake ing panguasa supaya bisa dadi martir bareng-bareng karo bapake, nanging ibuke nglarang lan delike pakeane supaya ora lunga.<ref name="internet1"/>
 
SawiseSawisé Leonidas mati dadi martir, bandanebandané disita, lan bojonebojoné terlantarora kerumat lan anak-anakeanaké kang ana 7.<ref name="internet1"/> Origenes mulaiwiwit kerja dadi [[guru]] [[sastra Yunani]] lan [[''penyalinpanyalin naskah'']].<ref name="internet1"/> Amarga akehakèh wong-wong pinter kang wis mati, Alexandria kang disiksa, saenggasaéngga sekolah [[katekisasi]] Kristen butuh banget tenaga kanggo mulang.<ref name="internet1"/> Ing umur 18 taun, Origenes wis dadi [[kepala sekolah]] ing sekolah katekisasi kuwi lan mulaiwiwit mulang sinau lan nulis.<ref name="internet1"/>
 
Origenes uripeuripé [[asketis]], waktuwektu urip dientekedientèkaké ing wayah bengi kanggo sinau lan dedonga, sarta turu ing ngisor tanpa dilemekidilèmèki apa-apa.<ref name="internet1"/> kuwiKuwi dilakokakedilakokaké amarga Origenes setiasetya karo gerejagréja lan gawanggawa kahormatanekurmatané namaasma [[Kristus]].<ref name="internet1"/>
 
Origenes penulispanulis kang ''produktif''prodhuktif banget.<ref name="internet2">{{id}}[http://biography.jrank.org/pages/5230/Origen-(Origenes-Adamantius).html Origenes ] (DipuntingaliDiaksès tanggal 3 Agustus 2011) </ref> Origenes bisa gawegawé ''sekretaris'' kang cacahecacahé 7 kabehkabèh bisa kerja kanthi apik.<ref name="internet2"/> Origenes wis ngasilakengasilaké luwih saka 2000 karya, salah sijinesijiné yaiku tafsiran-tafsiran ing saben ''kitab'' ing [[Alkitab]] sarta atusan [[khotbah]].<ref name="internet2"/>
 
KaryaneKaryané "[[Hexapla]]" kalebu karya kang duweninduwèni ''prestasi''prèstasi ing bidangbabagan [[kritik tekstèks]].<ref name="internet2"/> Ing jeronenjeroné karya kuwi, Origenes nyoba nemokakenemokaké terjemahpertalan [[Yunani]] kang paling apik kanggo [[Perjanjian Lawas]], lan ing enem kolom kang padha dhewekedhèwèké gunakakegunakaké [[Perjanjian Lawas]] Ibrani, yaiku ''transliterasi Yunani'', 3 terjemahpertalan Yunani lan ''Septuaginta''.<ref name="internet2"/> "Nglawan Celsus" yaiku karya gedhegedhé kang kalebu betengbètèng kanggo kristen ing serangan ''kafir''.<ref name="internet2"/> "Atas Prinsip Pertama" kalebu sarana kang pisanan kanggo [[teologitéologi sistematis]]; Origenes kanthi saksama nelitinliti keyakinan Kristen ngenani [[Allah]], [[Kristus]], [[Hyang Roh KudusSuci]], [[penciptaan]], [[jiwa]], [[kehendakkekarepan bebasbébas]], [[KaslematanKaslametan (Kristen)|kaslametan]] lan [[Kitab Suci]].<ref name="internet2"/>
 
== Cathetan Sukusikil ==
{{reflist}}
 
8.252

besutan