Hendrik Antoon Lorentz: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  8 taun kepungkur
typo
c
(typo)
Dilairaké ing Kutha [[Arnhem]], Walanda.<ref name="internet1"/> Dhèwèké sinau ana ing [[Universitas Leiden]].<ref name="internet1"/> Nalika umur 19 [[taun]] dhèwèké banjur bali menyang Arnhem lan mulang ana ing sawijining [[SMA]].<ref name="internet1"/> Disambi mulang dhèwèké nyambi karo nyiapaké [[tesis]] doktoral kang ngambaké téori [[James Clerk Maxwell]] ngenani babagan [[elektromagnet]] kang isiné rincian saka [[pemantulan cahaya|pemantulan]] lan [[pembiasan cahaya]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1878]] dhèwèké dadi [[guru besar]] babagan [[fisika teoretis]] ana ing [[Leiden]] kang dadi panggon makarya pisanané.<ref name="internet1"/> Antoon manggon ing Arnhem suwéné 34 taun, banjur sawisé kuwi pindah menyang [[Haarlem]].<ref name="internet1"/>
Lorentz nerusaké pakaryané kanggo nggawé luwih prasaja [[teori Maxwell]] lan nepungaké gagasan yèn [[medan elektromagnetik]] ditimbulaké déning muatan listrik ana ing tingkat [[atom]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1896]], salah siji [[mahasiswa]]né kang jenengé [[Pieter Zeeman]] nemokaké yèn garis spéektral atom ana ing [[medan magnet]] kapecah dadi komponèn kang [[frekuensi]]né rada béda.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.historyofscience.nl/author.cfm?RecordId=5 ''Hendrik Antoon Lorentz 1853 – 1928'']</ref> Perkara mau mbeneraké pakaryan Lorentz, mula saka kuwi wong sakloron banjur dianugrahi [[Hadiah Nobel]] nalika taun 1902.<ref name="internet2"/> Taun [[1895]], Lorentz èntuk saprangkat persamaan kang ntransformasèkaké kwantitas [[elektromagnetik]] saka sawijining kerangka acuan marang kerangka acuan liyané kang gerak rélatif marang kang pisanan.<ref name="internet2"/> Wigatiné panemon iku nembé disadari 10 taun sawisé nalika [[Albert Einstein]] nyatakaké téori [[relativitas khusus]].<ref name="internet2"/> Lorentz (lan fisikawan [[Irlandia]] [[G.F. Fitzgerald]] kanthi independen) ngusulaké yèn kasil négatif [[eksperimen Michelson-Morley]] bisa dipahami.<ref name="internet2"/>
 
{{rintisan}}
== Cathetan Suku ==
{{reflist}}
{{rintisan}}
 
[[Kategori:Tokoh]]
[[Kategori:Fisika]]
11.904

besutan