Watu beku: Béda antara owahan

16 bèt wis dibusak ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(+ kat)
[[Gambar:Igneous rock Santoroni Greece.jpg|thumb|Conto Watu Igneus]]
'''Watu Igneus''' utawa '''watu beku''' (saka [[Basa Latin]]: ''ignis'', "geni") yaiku jinis [[watu]] kang kabentuk saka [[magma]] kang wis adhem lan malih dadi watu, nganggo utawa tanpa prosès [[kristalisasi]], yèn ing ngisor permukaan dadi watu [[intrusi (géologi)|intrusif]] (plutonik) langlan ing dhuwur permukaan dadi watu [[ekstrusif (géologi)|ekstrusif]] [[vulkanik]].<ref name="internet1">{{id}}[http://inani.tripod.com/batu.htm Igneus](13 Agustus 2011)</ref> Magma iki bisa saka watu setengah cuwèr utawa watu kang wis ana, kang ana ing [[mantel (géologi)|mantel]] utawa [[kerak (géologi)|kerak]] bumi.<ref name="internet1"/> Umumé, prosès lèlèh bisa saka prosès-prosès kayadéné: mundhaké [[temperatur]], mudhunè ''tekanan'', utawa komposisinè malih.<ref name="internet1"/> Luwih saka 700 tipe watu Igneus wis bisa di''deskripsikan'', sebagèyan gedhé saka ngisor kerak [[bumi]].<ref name="internet1"/>
 
Miturut parah ahli, kayata [[Turner]] lan [[Verhoogen]] (1960), [[F. F Groun]] (1947), [[Takeda]] (1970), magma diartiaké yaiku ''cairan silikat kental'' kang panas sacrasacara alamiah, temperaturé dhuwur nganti antarané 1.500–2.5000C lan duwé sifat ''mobile'' (bisa obah/ngalèh) lan ana ing kerak bumi bagéyan ngisor.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/31802344/Tema-Geomorfologi-Jenis-Dan-Ciri-Ciri-Batuan Ciri-ciri Igneus](13 Agustus 2011)</ref> Ing sajroné magma kuwi isiné bahan kang larut, kang duwèni sifat [[volatile]] (banyu, CO2, ''chlorine'', ''fluorine'', ''iron'', ''sulphur'', lan liya-liyané) kang bisa gawé ''mobilitas'' magma, lan ''non-volatile'' (non-gas) kang bisa gawé [[mineral]] kang bisa ditemoni ing watu Igneus.<ref name="internet2"/>
 
==Cathetan suku==
43

besutan