Gunung Krakatau: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(pasang foto)
| Easiest route=
}}
'''Krakatau''' kuwi [[gunung geni]] kang isih aktifaktip lan dumunung ana ing [[Selat Sunda]] antara pulo [[Jawa]] lan [[Sumatra]]. Gunung geni iki tau njeblug nalika tanggal [[26 Agustus]] [[1883]]. Jeblugané gedhé banget lan [[tsunami]] angkang diakibataké nganti niwasaké watara 36.000 jiwa. Nganti tanggal [[26 Desember]] [[2004]], tsunami iki minangka kang paling gedhé. Suwara jeblugan Gunung Krakatau nganti kaprungu saka[[Alice Springs]], [[Australia]] lan [[pulo Rodrigues]] cedhak [[Afrika]], 4.653 [[kilometer]]. Daya ledhaké kira-kira nganti ping 30.000-né bom atom kang njeblug ing [[Hiroshima]] lan [[Nagasaki]] ing pungkasané [[Perang Donya II]].
 
Jeblugan Krakatau nyebabaké owah-owahan iklim global. Donya nganti peteng watara loro setengah dina akibat awu vulkanis kang nutupi [[atmosfer]]. Srengéngé suminar redhup nganti setaun lawasé. Hamburan awu katon ing [[Norwegia]] nganti [[New York]].
 
Jeblugan Krakatau iki sakbeneré isih kalah dibandingakédibandhingaké karo jeblugan [[Gunung Toba]] lan [[Gunung Tambora]] ing [[Indonesia]], [[Gunung Tanpo]] ing [[Selandia Anyar]] lan [[Gunung Katmal]] ing [[Alaska]]. Nanging gunung-gunung kasebut njeblug nalika populasi manungsa isih sethithik banget. Sauntara kuwi nalika Gunung Krakatau njeblug, populasi manungsa wis cukup padhet, sains lan teknologi wis wiwit ngrembaka, [[telegraf]] wis ditemokaké, lan kabel ngisor segara wis dipasang. Kacathet jroning sajarah yén jeblugan Gunung Krakatau kuwi bencana gedhé pisanan ing donya sawiséh panemon telegraf ngisor segara. Kamajuan mau, émané durung diimbangi déning kamajuankamajuwan ing babagan [[geologi]]. Para ahli geologi wektu kuwi malahan durung bisa mènèhi panjelasan ngenani jeblugan kasebut.
<!--
== Perkembangan Gunung Krakatau ==
317

besutan