Ruwatan: Béda antara owahan

19 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
c
'''Ruwatan''' iku salah sijining [[upacara adat Jawa]] sing ancaseancasé kanggo mbébasake wong, komunitas utawa wilayah saka ancaman bebaya. Inti upacara ruwatan iki sejatiné arupa [[ndonga]], nyuwun pangayoman marang [[Gusti Allah]] saka ancaman bebaya-bebaya umpamané [[bencana alam]] lan liyané, uga ndonga nyuwun pengampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan sing wis dilakoni sing isa nyebabakenyebabaké bencana.
 
Upacara adat iki asalé saka ajaran budaya Jawa kuna sing sifaté ''sinkretis'' sing saiki ''diadaptasi'' lan disesuaiké karo ajaran [[agama]].
 
==Makna==
Ruwatan iku salah sijining upacara adat Jawa sing tujuwanetujuwané kanggo mbebasakembébasaké wong, masarakat utawa wewengkon saka ancaman bebendu. Inti upacara ruwatan iki sejatinesejatiné ndonga, njaluk pangayoman marang Gusti Allah saka ancaman bebendu umpamaneumpamané bencana alam lan liyaneliyané, uga ndonga njaluk pngampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan sing uwis dilakoni sing bisa njalari bencana.
 
==Larangan==
Ing kapercayan wong Jawa, ana wanti-wanti supaya wong kang lagi mbobot (ngandhut) ora pati cerak-cerak (nyedhak) ing papan kang lagi ana ruwatan. Amarga daya lan kakuwatan seka ruwatan kang lagi di patrapke bisa marai gugurake calon jabang bayi. Ujaré, kakuwatan iki saka dayaning Ilmu Waringin Sungsang (aksara caraka diwalik).
 
==SajarahSejarah==
Upacara adat iki asalé saka carita [[Bathara Kala]] yaiku [[buta]] sing doyan mangan [[menungsa]]. Bathara Kala iku putra [[Bathara Guru]] utawa putu para [[déwa]].
 
*[[Dhampit]] utawa anak loro lanang wadon kang laire bareng
 
==SesajenSesajèn==
[[SesajenSesajèn]] sing disiapake kanggo upacara adat iki antaraneantarané:
*Kain pitung [[werna]]
*[[Wos Jené]]
1.590

besutan