Wos: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
==Jenis lan warna beras==
 
Warna beras ingkang bènten-bènten dipunatur sacara [[genetik]], amargi bèntenipunbèdanipun gèn ingkang ngatur warna aleuron, warna endospermia, lansaha campuran pati ing endospermia.
* Beras ‘biasa’ ingkang werni [[putih|pethak]] radi transparan amargi namung gadhah sekedhik aleuron, lan kandhutan amilosa umumipun kirang langkung 20%. Beras punikamenika ndhominasi pasar beras.
* Beras [[abang|abrit]], amargi aleuronipun ngandhut gèn ingkang ngasilaken antosianin ingkang dados sumber werni abrit utawi ungu.
* Beras [[ireng|cemeng]], langka sanget, amargi aleuron lansaha endospermia ngasilaken [[antosianin]] kanthi intènsitas inggil saéngga werninipun ungu sanget nyelaki ireng.
* [[Ketan]] (utawi beras ketan), werninipun pethak, mboten transparan, sedaya utawi méh sedaya pathinipun punika amilopektin.
* Ketan cemeng, inggih punika versi ketan saking beras ireng.
 
Wonten sapérangan jenisjinising beras ingkang wangi manawimenawi dipun-dang (umpaminipun ‘Cianjur Pandanwangi’ utawi ‘Rajalélé’). Aroma punikamenika amargi wonten senyawa aromatik medal saking beras ingkang ndadosaken wangi. Sifat punikamenika dipunatur sacara genetik lansaha dados objék [[rekayasa genetika]] beras.
 
==Ginanipun beras==