Ramayana: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Rama and Hanuman fighting Ravana, an album painting on paper, c1820.jpg|thumb|250px|[[Rama]] ditulungi déning para wanara ing peperangan karo [[Rahwana]].]]
'''''Ramayana''''' ([[basa Sangskreta]]: ''Rāmāyaṇa'' utawa lelakuné sang Rama), iku salah siji saka rong wiracarita saka tanah [[India]] singkang misuwur bangetsanget. Wiracarita sijiné iku [[Mahabharata]].
 
Carita iki nyaritakaké [[Sita|Dèwi Sinta]], garwa Sri Rama singkang kaculik déning [[Rahwana]].
 
== Vèrsi ==
Kitab iki dianggep buku [[fiksi]] paling tuwa sadonya yèn kitab [[Weda]] ora mlebu petungan. Kitab kuwi ditulis déning [[Valmiki|Walmiki]] kang kira-kira ing taun [[300 SM]]. Crita iki banjur nyebar lan akèh banget variasiné kang ana ing njero [[India]] dhéwé utawa ing donya.
 
Ing tlatah [[Jawa]], naskah Ramayana paling tuwa tinemu iku [[Kakawin Ramayana]]. Crita iki kasebar lan mlebu dadi lakon [[wayang]] kanthi owahirah-owahanirahan ing sawetara panggonan. Crita iki katatah ing [[Candhi Prambanan]]. Ing candhi ikiiku, uga kagelar sendratari Ramayana ing platarané.
 
Sawetara kuwi, ing tanah [[Mlayu]], crita iki dadi kitab [[Hikayat Sri Rama]]., Inging [[Thailand]] dadi [[Ramakien]]. Sawetara ahli uga nemokaké yèn Ramayana sumebar uga ing suku [[Indian]], [[Amérika]]. Ana uga kang ditemokaké ing [[Siberia]].
 
SingKang paling béda yaiku ing Sri Lanka. Ing tlatah iki [[Rahwana|Ravana]] dadi wong kang becik lan [[Rama]] dadi wong kang ngrusak Lanka. Ravana iku kecathet salah sijiné raja kang naté nyekel kuwasa ing tlatah iki.
 
== Lakuné crita ==
Kejaba vèrsi Sri Lanka, umumé Ramayana nyritaaké lelakoné Sri Rama kang ngrebut manèh [[Sita]]. Rahwana nyulik Sita supaya gelem dadi bojoné. Rama banjur ditulungi déning para wanara lan kasil ngrebut Sita.
== Daftar kitab ==
Wiracarita Ramayana ana pitu kitab, kang asring sinebut ''Saptakanda''. Urutan kitab nuduhake crita kang kadadean ing sajerone Wiracarita Ramayana.
 
{| class=wikitable
43

besutan