Gamelan Bali: Béda antara owahan

9 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
Robot: Perubahan kosmetika
c (Robot: Perubahan kosmetika)
 
[[Gambar:Gamelan Bali.jpg|thumb|250px|Gangse]]
'''Gamelan Bali''' adalah salah satu jenis [[Gamelan]] yang ada di [[Indonésia]].<ref name="internet1">{{id}}[http://oase.kompas.com/read/2009/06/23/0315281/gamelan.bali.dan.jawa.berkembang.di.mancanegara Gamelan](10 Juni 2011)</ref> Gamelan Bali kuwi bentuké unik, rancakané nganggo ukir keliling kang ing jeroné ukiran nyritakaké bab [[Sejarah]] [[Ramayana]] utawa [[Mahabarata]].<ref name="internet1"/> Gamelan Bali uga duwé ciri khas swara kang duwèni tempo lan ''dinamika'' musikal kang apik.<ref name="internet1"/> Bedané karo [[Gamelan jawa]], Gamelan Bali luwih akèh kang bentuké wilah tinimbang bentuk pencon.<ref name="internet1"/> Trus wilahé luwih kandhel, dadi bisa ngasilaké swara kang nyaring.<ref name="internet1"/> Ciri liyané yaiku '''Cèng-cèng''' utawa [[Symbal]] cilik, cèng-cèng iki swarané uga nyaring mula bisa gawé swara Gamelan Bali béda karo swara Gamelan Jawa.<ref name="internet1"/>
 
== Pola Tabuhan ==
Pola tabuhan kang dienggo ing Gamelan Bali yaiku Pola Imbal.<ref name="buku1">Sadra,Wayan.1996.''Teknik Bermain Gamelan:Karawitan Bali''.ISI Press.Surakarta.</ref> Pola imbal kang dienggo yaiku imbal kang ''statis'' lan cepet.<ref name="buku1"/>
 
== Ricikan ==
Ricikan yaiku aran kanggo ''instrumen''.<ref name="buku1"/> Ricikan Gamelan Bali yaiku:
[[Gambar:Reyong.jpg|thumb|250px|Réyong]]
Ricikan-ricikan kuwi mau cara nabuhé nganggo cara imbal kajaba Gong, Jigog, jublak, Kethuk, lan Kenong.<ref name="buku1"/>
 
== Kagunaan ==
ing [[Bali]], kagunaan Gamelan Bali akèh banget utamané kanggo kaperluan ibadah.<ref name="buku1"/> Gamelan kang kanggo ing saben acara uga béda-béda ora mung saperangkat, contoné kanggo acara nikahan lan sunatan kuwi gamelané wajib béda senajan acarané bebarengan.<ref name="buku1"/> Alasané amarga tujuan acarané kang béda.<ref name="buku1"/>
 
== Bahan ==
kaya Gamelan jawa, bahan kanggo nggawé ricikan Gamelan Bali padha karo bahan Gamelan Jawa.<ref name="buku1"/> Yaiku campuran antarané [[Tembaga]] lan [[Wesi]].<ref name="buku1"/> Tabuh kang dinggo uga padha, yaiku kayu.<ref name="buku1"/> Tabuh kanggo Jiyèng, Reyong, lan Kethuk bentuk kayuné cilik dawa lan pucuké diblebet [[kayu]], banjur tabuh Kanthil, Gangse, Kenong lan Jublak uga saka kayu nanging bentuké kaya sungu.<ref name="buku1"/> Bentuk tabuh kanggo jigog padha karo bentuk tabuh Gong.<ref name="buku1"/>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{stub}}
[[Kategori:Gamelan]]
 
[[id:Gamelan Bali]]
[[en:Gamelan]]
[[id:Gamelan Bali]]
4.283

besutan