Kakao: Béda antara owahan

22 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
Robot: Perubahan kosmetika
c (bot Menambah: sk:Kakaovník pravý)
c (Robot: Perubahan kosmetika)
Kakao kalebu tanduran taunan kang merlokaké lingkungan khusus kanggo bisa ngasilaké [[woh]] kang akèh. [[Lingkungan]] alami kakao yaiku ing alas udan [[tropis]].<ref name="internet6"/> Ing dhaérah iki, [[suhu]] udhara taunan dhuwur lan variasiné cilik, ''curah'' udan taunané uga dhuwur lan nduwèni [[mangsa katiga]] kang sedhéla.<ref name="internet6"/> Saliyané iku kalembapan udharané dhuwur lan intènsitas [[cahya]] [[srengéngé]] mung sithik.<ref name="internet6">{{id}}[http://www.distributor.agromedia.net/Review/panduan-lengkap-budi-daya-kakao.html distributor.agromedia.net](diundhuh tanggal 23 Mei 2011)</ref>
 
== Botani ==
[[Gambar:Tropenmuseum Royal Tropical Institute Objectnumber 10030514 Cacaoboom in volle dracht.jpg|left|thumb|150px|Wit kakao.]]
 
Wiji kakao nèmplèk ing [[plasénta]] kang thukul ing [[bonggol]] woh, ing njeroné.<ref name="internet1"/> Wiji kakao ditutupi karo salut wiji kang empuk lan rupané [[putih]]. Ing istilah tetanèn diarani ''pulp''.<ref name="internet1"/> [[Endospermia]] wiji ngandhut [[lemak]] kanthi kadhar kang dhuwur.<ref name="internet1"/> Ing sajroné pangolahan sawisé panèn, ''pulp'' difermèntasi nganti [[3]] [[dina]] banjur wijiné digaringaké ing sangisoré [[cahya]] [[srengéngé]].<ref name="internet1"/>
 
== Prodhusèn kakao ==
Wolung [[negara]] kang dadi negara kang ngasilaké kakao paling akèh kayata ing ngisor iki.<ref name="internet1"/> Data iki miturut data panèn nalika [[taun]] [[2005]].<ref name="internet1"/>
 
Negara-negara liya ngasilaké 9 % sisané.<ref name="internet1"/>
 
== Jinis komodhiti ==
Kakao kalebu komodhitas perdagangan, biyasané dibédakna dadi rong klompok yaiku kakao mulia utawa ''edel cacao'' lan kakao curah kang uga diarani ''bulk cacao''.
 
Mèh kabèh dhaérah prodhusèn kakao ing Indonésia ngasilaké kakao curah.<ref name="internet2"/> Kakao curah asalé saka variétas-variétas kang ''self incompatible''.<ref name="internet2"/> Kualitas [[kakao curah]] biyasané ora patiya apik, sanajan prodhuksiné luwih akèh.<ref name="internet2"/> Dudu rasané kang dipentingaké ananging biyasané kandhungan lemak kang ana ing sajroné kakao kang luwih digatèkaké.<ref name="internet2">{{id}}[http://sosbud.kompasiana.com/2010/01/20/buah-baurai/ sosbud.kompasiana.com](diundhuh tanggal 23 Mei 2011)</ref>
 
== Khasiyat ==
Woh kokoa ngandhut akèh [[magnesium|magnésium]].<ref name="internet3"/> Yèn ngombé sacangkir kokoa [[panas]] wis mesthi nambah asupan magnésium ing awak.<ref name="internet3"/> Amerga bubuk kokoa ngandhut akèh magnésium kanthi rasa kang énak.<ref name="internet3"/>
Magnésium kalebu dat kang nduwèni tugas kanggo njaga swasana ati.<ref name="internet3"/> Kanthi mangan kokoa kang ngandhut magnésium bisa ngimbangi malèhé swasana ati kang disebabaké rasa [[stress|stréss]].<ref name="internet3"/>
Woh kokoa uga bisa kanggo tamba [[penyakit]] getih dhuwur utawa [[hipertensi]].<ref name="internet3">{{id}}[http://bataviase.co.id/node/600386 bataviase.co.id](diundhuh tanggal 23 Mei 2011)</ref>
 
== Habitat ==
Habitat asli tanduran kakao yaiku ing alas tropis teles.<ref name="internet5"/> Wit kakao thukul ing sangisoré wit-witan ing [[alas]].<ref name="internet5"/> Kakao kalebu tanduran kang seneng diayomi utawa diarani ''shade loving tree''.<ref name="internet5"/> [[Fotosintesis]] kang paling [[optimum]] yaiku nalika ana cahya srengéngé kurang luwih [[70]] [[persén]].<ref name="internet5"/> Prosès fotosintèsis lan kanggo mbentuk [[jaringan]] anyar mbutuhaké [[mineral]] saka njero [[lemah]].<ref name="internet5"/> Mineral iki saliyané nduwèni peran struktural uga dadi [[aktivator]] kang bisa ngaktifaké [[enzim]] kanggo thukul lan ngrembakané wit kokoa.<ref name="internet5">{{id}}[http://books.google.co.id/books?id=ZT9_WeaCOj4C&pg=PA25&lpg=PA25&dq=habitat+kakao&source=bl&ots=ahcE9r2Cao&sig=56995CboYRY3-iTXY-DFdSNbJ8g&hl=en&ei=myTaTfK3M8fHrQf8o52KBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CFIQ6AEwBw#v=onepage&q=habitat%20kakao&f=false books.google.co.id](diundhuh tanggal 23 Mei 2011)</ref>
 
Habitat asli tanduran kakao yaiku ing alas [[tropis]] ing sangisoré wit-wit kang dhuwur, curah [[udan]] kang akèh, suhu saben taun kang rélatif padha, lan kalembapan udharané dhuwur lan rélatif padha.<ref name="internet6"/> Ing habitat kang kaya ngono, tanduran kakao bisa urip lan thukul dhuwur ananging [[kembang]] lan wohé sithik.<ref name="internet6"/>
 
== Budidaya ==
Yèn dibudidayakaké ing kebon, dhuwuré tanduran kang umuré telung taun kurang luwih [[1,8]]-[[3]] [[meter]] lan ing umuré kang [[12]] [[taun]] dhuwuré tekan [[4,5]]-[[7]] [[meter]].<ref name="internet6"/> Dhuwuré tanduran kakao béda-béda, amarga ana faktor intènsitas ayoman lan faktor-faktor kang nduwèni pangaruh kanggo thukul.<ref name="internet6"/>
 
Kanggo ngasilaké kakao kang apik, kudu nduwèni èlmu kang murwat.<ref name="internet6"/> Kudu ngerti [[fisiologi]] lan [[morfologi]] kakao, lahan kanggo nandur kang pas, bahan tandur, pola tandur, nyiapaké konvèrsi, nengkaraké, ngrabuk, nyegah penyakit lan [[ama]], nganti carané manèn kakao.<ref name="internet6"/> [[Kawruh]] kang apik bakal ngasilaké asil woh kakao kang apik.<ref name="internet6"/>
 
== Chatetan sikil ==
{{reflist}}
 
== Pranala njaba ==
{{Commons|Theobroma cacao}}
* [http://www.worldcocoafoundation.org World Cocoa Foundation]
* [http://www.gutenberg.org/etext/16035 The food of the Gods]
* [http://www.koko.gov.my/lkm/ Malaysian Cacao Board]
* [http://www.icco.org International Cocoa Organization (ICCO)]
* [http://www.transfairusa.org/content/certification/cocoa_program.php TransFair USA Fair Trade Cocoa Program]
* [http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5474677 Plant Diseases Imperil Chocolate Production]
* [http://www.amanochocolate.com/articles/theobromacacao.html Theobroma Cacao – the Tree of Life]
 
 
[[Kategori:Malvaceae]]
4.283

besutan