Sinta: Béda antara owahan

840 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.2) (bot Mengubah: es:Sita)
Tidak ada ringkasan suntingan
}}
 
'''Sita''' ([[Sanskerta]]: '''सीता'''; ''Sītā'', uga dieja ''Shinta'') utawa '''Dèwi Sinta''', iku garwané Sri [[Rama]] lan bagéyan saka [[wiracarita]] [[Ramayana]]. Rama krama karo Sita sawisé menang [[swayambara]] bisa mbenggang gandéwa.
 
Sinta iku ya tau diculik déning [[Rahwana]], Ratu ing karaton Alengka. Nanging dhèwèké bisa diuwalaké manèh déning pitulungé [[Anoman]], kethèk putih.
 
== Tegese Nama ==
Ing [[basa Sansekerta]], tembung ''Sita'' nduweni teges "kerut". Tembung "kerut" iku tembung kang nduweni rasa kang ''puitis'' nalika jaman [[Kerajaan India Kuna|India Kuna]], kang nuduhake aruming kasuburan. Jeneng Sita ing [[Ramayana]] iku saka tembung Dewi Sita, kang wis disebutake ing [[Rigweda]] minangka dewi bumi kang mberkahi sawah lan tetanduran pari lan liya-liyane.
 
Kaya paraga kang misuwur ing legenda [[Hindu]] liyane, Sita uga misuwur kanthi pirang-pirang paraga, kayata, minangka putri [[Raja]] [[Janaka]], dheweke jejuluk '''Janaki'''; minangka putri [[Mithila]], dheweke jejuluk '''Maithili'''; minangka garwane [[Rama]], dheweke jejuluk '''Ramaa'''. Amarga saka [[Krajaan Wideha]], dheweke uga dikenal kanthi jeneng '''Waidehi'''.
 
== Pranala njaba ==
5.491

besutan