Wedhus: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Billy goat.jpg|thumb|Wedhus jantan diwasa]]
 
'''Wedhus''' (''Capra aegagrus hircus'') iku sub[[spesies]] saka wedhus alasan (liar) ingkang sacara alami kasebar ing [[Asia Kidul-kulon]] (dhaérah "Bulan sabit yang subur" lan Turki) lan [[Eropah]].<ref name="internet1"/> Wedhus minangka [[kéwan]] [[ruminansia|memamah biak]] ingkangkang ukurané sedheng.<ref name="internet1"/> Wedhus liar [[lanang]] utawa [[wadon]] nduwèni sungu sepasang, nanging sungu ing wedhus lanang luwih gedhé.<ref name="internet1"/> Umumé, wedhus nduwèni [[jénggot]], [[bathuk]] [[cembung]], [[buntut]] rada munggah, lan akèh-akèhé nduwèni [[wulu]] kasar. <ref name="internet1">{{id}}[http://www.perniagaanmalaysia.com/xxxxxxx/RP_Kambing.pdf perniagaanmalaysia.com](dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)</ref>
 
== Jinis==
Wedhus [[Étawa]] kalebu wedhus kang asalé saka [[India]] kang diarani wedhus [[Jamnapari]].<ref name="internet1"/> Awake gedhe, dhuwuré gumba nganti [[90]] cm nganti tekan [[127]] cm ing wedhus [[lanang]], ananging wedhus wedok mung [[92]] cm.<ref name="internet1"/> Boboté wedhus lanang nganti [[91]] [[kilogram]], lan wedhus wedok [[63]] kilogram.<ref name="internet1"/>
Wedhus iki nduwéni [[kuping]] dawa lan madhep mengisor.<ref name="internet1"/> [[Bathuk]] lan [[irung]]é nduwéni bentuk [[cembung]].<ref name="internet1"/> Wedhus lanang apadéné wedhus wédok nduwéni sungu kang cekak.<ref name="internet1"/> Wedhus jinis iki bisa ngasilaké [[susu]] nganti telung [[liter]] saben [[dina]].<ref name="internet1"/> Keturunan silangan utawa [[hibrida]] wedhus etawa lan wedhus lokal diarani wedhus peranakan etawa utawa PE. Wedhus [[PE]] ukurané méh padha karo wedhus étawa ananging luwih bisa [[adaptasi]] ing lingkungan lokal Indonésia.<ref name="internet1"/>
Salah sijiné [[kunci]] suksés saka ''peternakan'' wedhus étawa yaiku kabisan kanggo ngawinaké wedhus ing wayah kang pas saéngga asilé bakal cepet éntuk anakan utawa kang diarani ''cempé''.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.etawajaya.com/ etawajaya.com](dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)</ref>Wedhus etawaétawa betina wis bisa dikawinake nalika umure [[6]] [[sasi]].<ref name="internet2"/>
 
=== Wedhus Jawarandu ===