Segara: Béda antara owahan

81 bèt wis dibusak ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:Sunrise_over_the_sea.jpg|thumb|right|250px|[[Matahari]] sainggiling segara]]
'''Segara''' ([[basa krama|krama]] Seganten) punika kempalan [[toya asin]] lan kahubungaken kaliyan [[samodra]], utawi [[tlaga]] ageng ingkang biasanipunpadatanipun ngandhut toya asin, kirang anggadhahi saluran alam kadosdéné [[Caspian Sea|Seganten Kaspia]] lan [[Dead Sea|Seganten Pejah]] utawi [[Laut Mati]]. Istilah seganten asring dipun ginakaken minangka sinonim kaliyan samodra. Tlaga ageng, sepertoskadosta [[Great Lakes]], kadhangkawis dipun wastani [[inland sea|seganten dharat]]. Kathah seganten ingkang klebet kategori [[''marginal sea]]'', inggih punika seganten ingkang [[Ocean current|arus]] kasebabaken déning angin; déné jinis sanèsipun kados [[mediterranean seaSegara (oceanography)Tengah|seganten mediterranean]], ingkang arusipun kasebabaken déning béda [[salinitas]] lan suhunipun toya.
Organisasi Hidrografi Internasional (IHO) minangka organisasi internasional ingkang nggadhahi kakuwasaan bab ndèfinisèkaken seganten. Définisi ing wekdal punika kasebat wonten ing satunggiling dokumèn ''Special publication S-23'', ''[http://www.iho.shom.fr/PUBLICATIONS/download.htm Limits of Oceans and Seas]'', 3rd edition, [[1953]].
 
== Sajarah ==
Seganten, miturut sajarahipun, kawangun 4,4 milyar taun kapengker, wiwitanipun asifat asem sanget, kanthi toya ingkang umob (watawis 100 °C) amargi panasipun [[Bumi]] wekdal semanten. Asemipun toya seganten amargi wekdal punika [[atmosfératmosfer]] [[Bumi]] dipun kebaki déning [[karbon dioksida]]. Kaaseman toya punika ingkang nyebabaken inggilipun panggapukan ingkang ngasilaken uyah ingkang andadosaken toya seganten asin kados ing wekdal sapunika. Wekdal semanten, gelombang tsunami asring kadadosan amargi asringipun astéroid nabrak Bumi. Pasang surut seganten ing wekdal punika ugi bertipe [[mamut]] utawi inggil sanget amargi jarak Bulan ingkang caket sanget sareng Bumi.
 
== Kapurih ugi mirsani ==
4.487

besutan