Géorgia: Béda antara owahan

3.065 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
rintisan
c (r2.7.2) (bot Menambah: frr:Georgien)
(rintisan)
{{Georgia infobox}}
'''Georgia''' iku sawijining negara ing bawana [[Eropah]], nanging wis awatesan karo bawana [[Asia]]. Pedhunungé cacahé kira-kira ana 4,7 yuta jiwa. [[Ibu kutha]]né iku [[Tbilisi]] utawa uga ditulis Tiflis. Negara iki sempalan [[Uni Sovyet]] lan ana aspirasi séparatis ing [[Abkhazia]] lan [[Ossetia Kidul]].
 
'''Georgia''' (საქართველო '''''Sakartvelo''''' jroning [[basa Georgia]]; dikenal wiwit taun [[1990]] nganti [[1995]] minangka '''Republik Georgia''') iku sawijining negara trans bawana ing sisih [[wétan]] [[Segara Ireng]] ing sisih kidul [[Kaukasus]] antara bawana [[Éropah]] lan bawana [[Asia]]. Tilas republik ing [[Uni Soviet]] iki wewatesan karo [[Rusia]] ing sisih [[lor]], [[Turki]] ing sisih [[kidul-kulon]], [[Armenia]] ing sisih [[kidul]] sarta [[Azerbaijan]] ing sisih [[wétan]]. Jembar wewengkon Georgia 69.700 km², lanthi pedunung 4,4 yuta jiwa (ora kalebu [[Abkhazia]] lan [[Ossetia Kidul]]), 84% saka gunggung pedunung arupa ètmis Georgia.
== External links ==
 
== Saarah ==
 
Wilayah modhèrn Georgia wis dipanggoni déning Homo erectus wiwit jaman Paleolitik. Proto-Georgia suku sepisanan muncul jroning sajarah sing ditulis ing abad 12 SM. [16] nemokaké Arkeologi lan referensi ing sumber-sumber kuna sing ngungkapaké unsur-unsur formasi pulitik lan negara wiwitan ditandhani anané metalurgi canggih lan tèknik tukang emas ing abad kaping-7 SM
 
 
== Pamérangan administratif ==
Georgia dipérang dadi 53 provinsi, 11 kutha lan 2 republik otonomi:
* Republik Otonomi: [[Abkhazia]], [[Ajaria]]
* Kota: [[Batumi]], [[Chiatura]], [[Gagra]], [[Gori]], [[Kutaisi]], [[Poti]], [[Rustavi]], [[Sokhumi]], [[Tbilisi]], [[Tq'ibuli]], [[Tsq'altubo]], [[Tskhinvali]]
* Distrik: [[Abasha]], [[Adigeni]], [[Akhalgora]], [[Akhaltsikhe]], [[Akhmeta]], [[Ambrolauri]], [[Aspindza]], [[Baghdati]], [[Bolnisi]], [[Borjomi]], [[Chkhorotsq'u]], [[Chokhatauri]], [[Dedoplistsq'aro]], [[Dmanisi]], [[Dusheti]], [[Gardabani]], [[Gurjaani]], [[Java, Georgia|Java]], [[Kareli]], [[Kaspi]], [[Kharagauli]], [[Khashuri]], [[Khobi]], [[Khoni]], [[Lagodekhi]], [[Lanchkhuti]], [[Lentekhi]], [[Marneuli]], [[Martvili]], [[Mestia]], [[Mtskheta]], [[Ninotsminda]], [[Oni, Georgia|Oni]], [[Ozurgeti]], [[Q'azbegi]], [[Q'vareli]], [[Sachkhere]], [[Sagarejo]], [[Samtredia]], [[Senaki]], [[Sighnaghi]],[[Telavi]], [[Terjola]], [[Tetritsq'aro]], [[Tianeti]], [[Tsageri]], [[Tsalenjikha]], [[Tsalka]], [[Vani]], [[Zestaponi]], [[Zugdidi]]
 
== Geografi ==
Kutha-kutha gedhé ing Georgia antara liya:
* [[Tbilisi]] - 1.066.100 jiwa (wilayah kutha 1.270.800)
* [[Kutaisi]] - 183.300
* [[Batumi]] - 116.900
 
== Simbol-simbol lawas ==
[[Gambar of Georgia (1990-2004).svg|right|thumb|150px|Bendera lama Georgia]]
[[Gambar of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg|right|thumb|100px|Lambang lawas Georgia]]
Gendéra lawas Georgia digunakaké wiwit [[1991]] nganti [[25 Januari]] [[2004]]. Lan dipigunakaké wiwit [[1918]] nganti [[1921]].
 
== Basa ==
[[Georgia Sirilik]] (93%)
 
== Panggunaan Basa Rusia ==
7%.
 
== Pranala njaba ==
{{commons|Category:Georgia}}
{{wikitravel|Georgia (country)}}
* {{en}} [http://www.president.gov.ge/?l=E&m=0&sm=0 Situs Kepresidenan]
* {{en}} [http://www.mfa.gov.ge/english Situs Kementerian Luar Negeri]
* {{en}} [http://www.tourism.gov.ge/geo/ Situs resmi pariwisata]
* {{en}} [http://www.geotc.net/index_en.htm Geotc.net]
* {{en}} [http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/gg.html Georgia di CIA World Factbook]
* {{en}} [http://www.visitgeorgia.ge/English/Information/General_information.htm Info di VisitGeorgia.ge]
* {{en}} [http://www.kartuli.com/site/ Kartuli.com]
* [http://www.allgeo.org Full information about (country) Georgia] (english, german, russian, georgian)
 
{{geo-stub}}
{{Eropah}}
 
[[KategoriGambar:Gg-map.png|center|325px|Peta Georgia]]
 
[[Kategori:Negara ing Éropah]]
{{Pakta Pertahanan Atlantik Utara}}
[[Kategori:Negara]]
{{Asia}}
[[Kategori:Geografi]]
{{Éropah}}
 
[[Kategori:NegaraGeorgia| ing Éropah]]
[[Kategori:NegaraKaukasus]]
 
{{Link FA|es}}
{{Link FA|fi}}
{{Link GA|ar}}
{{Link GA|de}}
 
[[ab:Қырҭтәыла]]
[[it:Georgia]]
[[ja:グルジア]]
[[jv:Georgia]]
[[ka:საქართველო]]
[[kbd:Хъырцей]]
78.624

besutan