Soedirman: Béda antara owahan

15 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
'''Soedirman''' utawi jangkepipun Jendral Besar TNI Anumerta Soedirman (Ejaan Soewandi: Sudirman) (lair ing Bodas Karangjati, Rembang, Purbalingga, 24 Januari 1916 – tilar donya ing Magelang, 29 Januari 1950 kanthi yuswa 34 taun) inggih punika salah sawijining pahlawan Indonesia ingkang berjuang ing mangsa kamardhikan Republik Indonesia. Katulis wonten ing sejarah [[Indonesia]] , panjenengane njabat dados [[Panglima]] lan [[Jendral]] [[Indonesia]] kapisan ingkang paling nem. Nalika yuswanipun Soedirman 31 taun panjenengane sampun dados [[Jendral]]. Sanadyan gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] panjenengane tetep berjuang ing [[palagan]] kagem mbela kamardhikan [[Indonesia]]. Soedirman tilar donya amargi gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] lan dipunsarèkaké ing Taman Makam Pahlawan Semaki (Kusumanegara), [[Yogyakarta]].
 
==KeluargaKeluwarga==
Soedirman ageng wonten ing kulawarga ingkang sedherhana. Ramanipun, Karsid Kartowirodji makarya wonten ing Pabrik Gula [[Kalibagor, Banyumas]]. Lan ibunipun, Siyem inggih punika keturuna [[Wedana Rembang]]. Nalika Soedirman 8 sasi panjenengane dipunpundhut putra dening Raden Tjokrosoenaryo salah satunggaling asisten Wedana Rembang ingkan taksih seduluripun Siyem.
 
Soedirman nglampahi pasinaonan wonten ing Sekolah [[Taman Siswa]] ingkang dipunlajengaken wonteng ing [[HIK]] (Sekolah guru) [[Muhammadiyah]] wonten ing kutha [[Surakarta]] ananging boten purna. Nalika sekolah panjenengane ugi anggota organisasi [[Pramuka Hizbul Wathan]]. Soedirman dados guru wonten ing [[HIK]] [[Muhammadiyah]] ing [[Cilacap]].
 
==Pakaryan Lan Urip ing Kamiliteran==
Nalika mangsa penjajahan [[Jepang]] Soedirman mlebet ing tentara [[ Pembela Tanah Air]] (PETA) ing [[Bogor]] dipundidik dening tentara [[Jepang]]. Sasampunipun ngrampungaken pasinaunan ing [[PETA]] panjenengane dados [[Komandan Batalyon]] ing [[Kroya, Cilacap|Kroya]] [[Jawa Tengah]]. Lajeng dados Pangkima Divisi V/[[Banyumas]] sasampunipun [[TKR]] kabentuk, lan dados Panglima Angkatan Perang Republik Indonesia (Panglima TKR).
 
Nalika penjajahan [[Jepang]] Soedirman nate dados anggota [[Badan Pengurus Makanan Rakyat]] lan anggota [[Dewan Perwakilan Rakyat]] [[Karesidenan Banyumas]]. Lan mbangun [[Koperasi]] kagem nulung rakyat saking kelaparan.
 
===Sawise Indonesia Kamardhikan Indonesia===
Sasampunipun [[Perang Dunia II]] purna, [[Jepang]] nyerah tanpa sarat marang [[Pasukan Sekutu]] lan [[Soekarno]] ngumumaken kamardhikan [[Indonesia]]. Soedirman angsal prestasi kapisan dados tentara sawise mundhut senjata tentara [[Jepang]] ing [[Palagan]] [[Banyumas, Jawa Tengah]]. Soedirman mimpin batalyon PETA dados resimen ing [[Banyumas]] ingkang dipunrintis dados pasukan perang republik Indonesia lan dados pasukan utama ing perang [[Revolusi Nasional Indonesia]].
 
Nalika Agresi Militer II [[Belanda]] kedaden, ibukotanipun Indonesia dipunpindah wonten ing [[Yogyakarta]] sebab [[Jakarta]] sampun dipunkuwasai dening tentara [[Belanda]]. Soedirman mimpin tentara kagem mbela [[Yogyakarta]] saking [[Belanda]] tanggal 19 Desember 1948. Nalika palagan kasebut, panjenengane sampun gerah [[Tuberkulosis]] ingkang sampun parah. Sanadyan kados mekaten panjenengane tetep tumut perang kanthi tandu .
 
Soedirman langkung awrat anggenipun nglampahi gesangipun, amargi paru-parunipun penjenange namung kantun setunggal ingkang saged dipunagem. Salajengipun [[Yogyakarta][] dipunpundhut denng Belanda, sanadyan sempet dipunkuwasai Indonesia nalika [[Seranagan Umum I Maret 1949]]. Nalika samanten, Presiden [[Soekarno]] lan [[Mohammad Hatta]] lan saperangan anggota kabinet dipuncekel dening tentara [[Belanda]]. Amargi kahanan ingkang awrat, Soeharto kanthi dipuntandu mimpin perang. Panjengane pindah-pindah ngantos 7 sasi saking wana dumugi wana, saking gunung ing gunung kanthi kahanan gerah ingkang awrat. Sanadyan tasih kersa mimpin perang, panjenengane kondur.
 
Sasampunipun [[Belanda]] nyerahaken kepuloan nusantara dados [[Republik Indonesia Serikat]] ing [[Konferensi Meja Bundar]] taun 1949 ing [[Den Haag]], Jendral Soedirman kondur ing [[Jakarta]] bebarengan kaliyan Presiden [[Soekarno]] lan [[Mohammad Hatta]].