Rani: Béda antara owahan

311 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
Ngalihke teges saka krama inggil menyang ngoko, supaya luwih bisa dimangerteni
(Ngalihke teges saka krama inggil menyang ngoko, supaya luwih bisa dimangerteni)
'''Ratu''' yaiku wong sing mandhégani kulawarga kerajaan wadon. Deweke uga bisa kasebut bojone raja.
'''Ratu''' inggih menika [[wong|tiyang]] ingkang mandhégani salah sawijining [[negara]] ingkang nggadhahi kakuasaan mutlak. Miturut panyeruhane tiyang kathah, ratu menika asring dipunmangertosi mawi tiyang setri. Umpami ing tata cara Jawi, ratu saged kangge gelar panguasa negara jaler utawi setri. Ratu ing tanah Jawi, sanget dipunkurmati dening masyarakate. Panjenengane dianggep tiyang ingkang tesih turune dewa. Pramila saking menika, panjenengane dijirihi lan dipercaya kaliyan rakyatipun.
Ananging ratu kuwi sing diarani panguasa lan dudu bojone raja. Ing negara sing sistem pamerintahane monarki, panguasa, utawa pimpinan negara ditentokke nganggo aturan warisan. Yoiku wektu panguasa mati lan ninggalake anak, utawa dulur cedhak, deweke kuwi sing njupuk kuasa. Miturut sejarah, akeh - akehe negara gedhe diprentah nganggo cara iki, utamane ning negara Eropa. Pirang bageyan negara nentokke panguasa kanthi milih panguasa ketimbang nganggo sistem warisan, kayata Kakaisaran Romawi Suci lan Malaysia.
Umpama panguasane wong lanang, pramila disebut raja. Umpama wadon disebut ratu. Beda karo gelar sing dienggo karo negara Fiji. Sing rajane nganggo gelar "Ratu" (saka oyot tembung sing beda).